Vatandaşlarımız, Nevşehir'de hala hazırda kullanılan " 350 Evler, 2000 Evler, Esentepe, Emek, Güzelyurt, Bahçelievler, Yeni mahalle gibi mahalle isimleri yerine daha anlamlı isimler kullanılmasını istiyor.

Öte yandan Sessiz sedasız bazı mahallerin isminin değiştirilmesi yada kaldırılması Nevşehirli vatadaşların tepkisine neden oluyor. Vatandaş, "Yaptım oldu mantığıyla değil, istişarelerle karar verilmeli." diyorlar. 

Afat evler mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi oldu. Buda gayet güzel bir uygulama... İsmi anlamlı böylesine önemli bir değerin Nevşehir'de yaşatılıyor olmasıda gayet yerinde...En azından Afat yerine İstanbul fatihi Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'ın isminin verilmesi gerçekten takdire şayan.

Öte yandan, 350 Evler, 2000 Evler, Esentepe, Emek, Güzelyurt, Bahçelievler, Yeni mahalle gibi fazla anlam ifade etmeyen mahalle isimlerininde; "Şehitlerimiz, Devlet Büyüklerimiz yada Nevşehir'in yetiştirdiği önemli değerleri, memleketine hizmet eden insanlarımızı yaşatmak için kullanmak gerekiyor diye düşünüyor... Vatandaşlarımız bu düşüncelerinde de hiçte haksız değiller. Hem gençlerimize örnek değerleri tanıtmak, unutturmamak, hem de hafızalardan silinmemesi adına çok önemli.

Çeçenistan'ı özgürlüğü kavuşturan Çeçen mücadelesinin liderlerinden Cevher Dudayev'in ismini dahi Nevşehir'de Cevher Dudayev mahallesi ismiyle yaşatıyoruz... Çoğularına göre onlarca kendi kahramanlarımız varken, ne gereği vardı, söylenmesi de yazılmasıda zor bir isim şeklinde yorumlanıyor.

Örneğin: Sümer Mahallesi ismi (1967 yılında açılan ve sermayesinin % 98.8'i Sümerbank isimli kamu kurumuna ait olan Nevşehir Pamuklu Dokuma Sanayi AŞ. 1996 yılında özel şirkete satılmasının ardından " Sümer" ismide tarihe karıştı. 22 Yıldırda bu isim açıkcası şehir için çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Bu güzide mahallemizin ismi neden Ülkemiz ve Nevşehir için önemli bir değer olarak "Ragıp Üner" olarak olmasın? 

2000 Evler yada 350 Evler ? Şimdi ne 2000 ne de 350 ev mi kaldı bu mahalleler de? Bu anlamsız rakamların yerine neden, "Bir Dellalzade Hacı Osman Efendi , H.Hazım Derin, Hasan Dede, Zeki Soyak, Şekip Ayhan Özışık , Kapadokya,  Abdullah Çatlı, bir Vefa Küçük, bir Ali Babaoğlu bir Şinasi Kuş, Bir Doğan Birgül... " gibi değerlerimizin isimleri Mahallelerimizde yaşatılamaz mı?

Yaklaşan yerel seçimlerde Belediye Başkanı olmayı düşünen aday adaylarının aklına ve ajandalarına bu konuları mutlaka not etmelerini rica ediyoruz.

'15 TEMMUZ UNUTULMAMALI, UNUTULMAYACAK'

Nevşehir'de Ragıp Üner mahallesi 15 Temmuz olarak değiştirildi. 15 Temmuz ismi mutlaka yaşatılmalı söyleminde bulunan vatandaşlarımız zira "15 Temmuz 2016 günü Türkiye tarihinde asla unutulmayacak kahramanlık öykülerine tanık olduk. Hain FETÖ terör örgütünün (Fetullahçı Terör Örgütü) darbe girişimine karşı sokaklara dökülen ve devletini canı pahasına savunan halkımız, büyük bir demokrasi sınavı verdi." Bu yüzden şehrimizde bu tarihi unutmamak ve yaşatmak adına alınmış güzel bir karara şeklinde değerlendiriliyor.

Gelelim Ragıp Üner konusuna...

Oysa, ANKARA Mamak'ta hala hazırda isiyle anılan Prof. Dr. Rağıp Üner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu biliyormuydunuz...

Biyografisi

RAGIP ÜNER : 1913′ de Nevşehir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Uzman doktor, doçent, profesör olarak uzun yıllar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde dersler vermiştir. 1960 yılından sonra Ulaştırma ve Sağlık Bakanlığı yapmış Nevşehir’den milletvekilliği senatör seçilmiştir. İnceleme yazıları değerlidir.

Salih Ragıp Üner (d. 2 Ekim 1914, Nevşehir, Türkiye), (ö. 2 Eylül 1994) Türk siyasetçi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları uzmanlığı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Klinik Direktörlüğü, Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961), Cumhuriyet Senatosu Nevşehir Üyeliği (5 Haziran 1977 – 12 Eylül 1980), XV.(4.) Dönem Nevşehir Milletvekilliği ile Sağlık ve Sosyal Yardım, İçişleri Bakanlıkları yaptı.Nevşehirin babası olarak bilinir. Evli ve 3 Çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Salih Ragıp Üner Kimdir?

Prof. Dr. Salih Ragıp Üner, Nevşehir'in yetiştirdiği önemli simalardan birisidir.
Çocukluk ve gençlik yıllarımızda Nevşehir ve siyaset denildiğinde sağ cenahta akla gelen ilk isimlerden birisi de kuşkusuz Prof. Dr. Salih Ragıp Üner’dir. 2 Ekim 1914 yılında Nevşehir’de doğan Üner, İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiştir. Meslek yaşamını sırasıyla Edirne Belediye Tabipliği, Ankara Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Fizyoloji Klinikleri Asistanlığı ve Klinik Doçentliği, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Profesörlüğü ve Klinik Direktörlüğü, Türkiye Ulusal Verem Savaş Derneği 2. Başkanlığı, Ankara ve İzmir Verem Savaş Dernekleri Genel Sekreterlikleri, UNESCO Halk Sağlığı Milli Komitesi Ankara Şubesi Kuruculuğu, İzmir UNESCO Halk Sağlığı Genel Sekreterliği şeklinde sürdürmüştür. Siyasi yaşamına ise Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliğini (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) üstlenerek başlamıştır. O yıllarda var olan Cumhuriyet Senatosu Cemal Gürsel tarafından seçilen üyeliği (20 Kasım 1961 – 15 Şubat 1966), Cevdet Sunay tarafından seçilerek Senato üyeliği (16 Nisan 1966 – 05 Haziran 1972) yapmıştır.
Yine yapılan seçimle senatoda Nevşehir ilini temsile yetkili kılınmıştır (5 Haziran 1977 – 12 Eylül 1980). Yine yapılan seçime AP (Adalet Partisi) saflarında katılarak TBMM 4. (XV) Dönem Nevşehir Milletvekilli seçilmiştir. 24. ve 25. Hükümette Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, 30. Hükümette İçişleri Bakanlığı yapmıştır. 31 Ağustos 1994 tarihinde yaşamını yitiren Üner, evli ve üç çocuk babası idi. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz.
Kendisinin tüm Nevşehirli seçmenlere eşit yaklaşması ve sağlık sorunu olan Ankara’da kendisine başvuran herkesle ilgilenmesi sebebiyle yöre halkı tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir. Özellikle sağlık alanında Nevşehir ve ilçelerinde bazı sağlık kuruluşlarının kurulmasında katkısı olmuştur.
(Nevşehir Belediyesi, kendisinin sağ cenahta siyaset yapması sebebiyle adını bir mahalleye, çeşitli caddelere ve sokaklara vermiştir. Bu, yerinde bir davranıştır. Aynı davranışı sağ cenahta yer almayan ama ülkeye ve ilimize katkısı olan kişilere de göstermesini belediyelerimizden bekliyoruz. ) 

Kaynak:Doç. Dr. Faruk Güçlü