İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 seçimleri öncesinde Nevşehir'in de içerisinde yer aldığı 51 il ile ilgili ortak bir çalışma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2017’nin başında mevcut mevzuattan kaynaklı, il belediyeleri ile merkez ilçe belediyeleri arasında hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılması talimatını vermişti.

Erdoğan, gerekirse büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriterinin düşürülerek, büyükşehir sayısının artırılabileceğine dikkat çekmişti.
Bu yolla hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin ortadan kaldırılabileceği dile getirilmişti.

51 İLE “BÜTÜNŞEHİR” FORMÜLÜ
İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışması sonucunda, büyükşehir sayısının artırılması yerine, büyükşehir olmayan ve Nevşehir'in de içerisinde yer aldığı 51 ilin ‘bütünşehir’ statüsüne alınması formülü ağır bastı.
Bu kapsamda, hazırlanan taslağa göre, nüfus sınırı şartı olmadan 30 büyükşehrin dışında kalan iller ‘bütünşehir’ sayılacak. Büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak.
İllerdeki ‘Merkez ilçe’ statüsü son bulacak.

İl Özel idareleride kalkıyor 
‘Bütünşehir’ uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Merkeze bağlı köyler de mahalleye dönüştürülecek.
İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek. ‘Bütünşehir’ düzenlemesine geçilmesi ile yerel seçimlerde kırsaldaki seçmen de il belediyesine oy atmış olacak.

BÜTÜNŞEHİR BELEDİYESİ KENTTE TÜM KOORDİNASYONU SAĞLAYACAK
AK Parti kurmayları, ‘bütünşehir’ düzenlemesinin gerekçesini, “Büyükşehir olmayan yerlerde, il özel idareleri ile belediyeler arasında koordinasyon sağlanamıyor. Bürokrasiden kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Bu düzenleme ile merkez ilçe yapılanması kalkacağı için, şehrin tüm hizmetlerinden belediye sorumlu olacak. Belediyelerin gelirleri artacak. Hizmet sunumunda sıkıntı olmayacak” şeklinde açıklıyor.
2019 yerel seçimlerinde ‘bütünşehir’ düzenlemesinin uygulanabilmesi için, yasal çalışmanın 25 Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.


Nevşehir'de belde belediyeleriyle birlikte İl Özel idareside kalkıyor. İl Özel İdareleri’nin yapılacak ilk yerel seçimlerde kapanacağı belirtilirken, Nevşehir'in 15 Beldesi kapanacak ilçe beldeleri ilçeye, merkez beldeleride merkeze bağlanacak.

Nevşehir'in Bütünşehir yapılması halinde en büyük sıkıntıyı belde belediyeleri çekecek.

Çünkü Nevşehir Bütünşehir Belediyesi olursa, Merkez’e yeni bir belediye kurulacak, tüm belde belediyeleri kapatılacak.

İşte Nevşehir’in Bütünşehir olması halinde kapatılacak belediyeler:
  1. Çat Kasabası: Ak Parti
  2. Nar Kasabası: Ak Parti
  3. Kaymaklı Kasabası: Ak Parti
  4. Sulusaray Kasabası: Ak Parti
  5. Kavak Kasabası: Ak Parti
  6. Göreme Kasabası: Ak Parti
  7. Özkonak Kasabası: Ak Parti
  8. Kalaba Kasabası: Ak Parti
  9. Çalış Kasabası: Ak Parti
  10. Göre Kasabası : Ak Parti
  11. Uçhisar Kasabası: Mhp
  12. Ortahisar Kasabası: Mhp
  13. Yazıhüyük Kasabası: Ak Parti
  14. Tatlarin Kasabası: Ak Parti
  15. Karapınar Kasabası: Ak Parti
Nevşehir'de sadece merkez ilçeyle birlikte 8 ilçe kalacak. Bir başka değişle Nevşehir'de 23 Belediye sayısı 8'e düşecek ve sadece 8 Belediye Başkanı için seçimler yapılacak.
  1. Nevşehir:
  2. Ürgüp :
  3. Derinkuyu:
  4. Gülşehir:
  5. Acıgöl:
  6. Avanos:
  7. Hacıbektaş:
  8. Kozaklı:
Kaynak:Türkiye Gazetesi – Yücel Kayaoğlu’nun haberi