Nevşehir'de Bonzai kullandığı iddia edilen 16 yaşındaki genç rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.Olay, dün akşam saatlerinde Nevşehir Merkez Yeni Kayseri Caddesi üzerine meydana geldi.

Edinilen bilgilere göre, K.A. (16) isimli genç Cadde üzerinde fenalaştı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Kısa sürede olay yerine gelen 112 acil sağlık ekipleri, K.A.’nın "bonzai" diye tabir edilen sentetik uyuşturucu kullandığı tespit etti. Bunun üzerine ilk müdahalesi olay yerinde yapılan genç, ambulansla Nevşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan gencin, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Polis Ekipleri olayla ilgili soruşturma başlatıp, uyuşturucu tacirlerinin peşine düştü.


BONZAİ TEHLİKESİ AİLELER DİKKAT
"Gençleri öldüren tehlike Bonzai ye dikkat."
"Çocuklara bu tür zehirleri satan alıştıran vatan hainleri asılsın!"

Yeni moda sentetik uyuşturucu olup, çok ucuza satıldığı için ülkemizde hızla satışı ve kullanımı artmakta ve gençleri ölüme götürmektedir. Sentetik cannabinoid ismi altında ki bir çok maddeden oluşur. Tamamen kimyasal olup, esrara benzemesi için, bazı kurutulmuş yapraklara emdirilerek piyasaya sürülmektedir. Bonzai ağacını yaprakları kullanıldığı için bu ismi almıştır. Ülkemizde son yıllarda bir çok genç bağımlısı olmuştur. Esrardan daha kuvvetli etki yaratmaktadır.
Spice adı altında internetten online satışı yapılmaktadır. Gıda takviyesi süsü verilir. Esrar kullanıcıları tarafından daha uzun etkili ve ucuz olduğu için tercih edilir. Dünyanın bir çok ülkesinde legal olarak satışı olmuştur, çok büyük yan etkileri ve ölümlerin ardından bir çok ülkede yasaklanmaya başlanılmıştır. His ve duyu algısı yarattığı için gençler merakla başlayıp, sonra da bağımlısı oluyorlar. Son derece zararlı olan bu sentetik uyuşturucu böbreklerde yoğun tahribat yapmakta, tansiyonu yükseltip, kalp te ritim bozuklukları meydana getirmektedir. Çevreye karşı algıda zayıflama, hayal görme, körlük, mekan kaybı, ölüme yakın deneyim ve sonunda ölümle biten son yaratmaktadır.
Çok çabuk bağımlılık yapar, gençler bu durumdan tek başlarına çıkamaya bilirler. Anne ve babalar olarak çocuklarımızı daha dikkatli gözlemleyelim, iletişim kuralı. Yaptığım bir çok çalışmada bu durumla karşılaştım. Gençler  terkedilme duyguları sonrasında yada ikili ilişkilerde yaşanılan sorunlardan sonra, içinden çıkılamaz duygu durumlarından kurtulabilmek için bu yolu seçiyorlar. Çözüm arıyorlar ama yanlış yerlerde. Çocuklarınızla her şeyi paylaşın, onlarla arkadaş gibi olun, duygularını hissedin, destek olun, yargılamayın, empati yapın. Çözümü uyuşturucularda değil, sizlerde bulsun, onlara yardımcı olun, kucaklayın ve koşulsuz sevin. Onların sadece sıcaklığa ve sevgiye ihtiyaçları var, başka hiçbir şeye değil.     


Yazan: Emel ÇEKİCİ 

Nevşehir Medya