Nevşehir İl Müftü Yardımcısı Nazım Haksever Hoca efendi, Gaznevi Camiinde perşembe sohbeti yaptı. Gaznevi Camii İmam Hatibi Ali Özcan ile Müezzin Kayyımı Mustafa Akgüneş ve Gaznevi Kuran Kursu Öğretici Zeynep Yanar tarafından düzenlenen program yaklaşık bir saat sürdü. Özellikle mahalle sakinlerinin katıldığı programda gençlerin katılımının daha yüksek olması dikkat çekti.

  Gaznevi Camiinde akşam namazı sonrası başlayan programda cemaat erkenden camiyi doldurdu ve katılım her kesimden vardı. Daha sonra Haksever Hoca efendi “İslam’da Kadının Kocasına Karşı Vazifeleri” konusunda cemaate vaaz etti.

          

            Müftü Yardımcısı Haksever İslam’da kadının kocasına karşı vazifeleri konularında şöyle devam etti;

Kanaat: Çünkü kanaatkâr olmak kalp rahatlığının sebebidir. Bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek efendisini, kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; kâfi gelecek miktar ile yetinmek tamahkârlık etmemek demektir.

Kocaya İtaat: Peygamberimiz ( S.A.V. “Bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer." buyurmuşlardır.

Malın Korunması: Kocanın mal ve eşyasını korumak, çünkü mal ve eşyayı korumak işi bilmekten geçer.

Akrabaya Saygı: Kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmek. Çünkü kadının kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmesi, güzel idare ve tedbirden ileri gelmektedir.

Sır Saklanması: Kadın kocasından edindiği sırrını hiç kimseye duyurmaması. Eğer duyuracak olursa kocasının itimadını kaybeder. Kadında ondan emin olamaz.

Saygı ve Hürmet: Kocanın, İslam’a aykırı olmayan sözlerini yerine getirmek. Ona karşı çıkmamak.

Ayrıca bir koca hanımını istediği şeye zorlaması da caiz değildir ve kadın bu gibi şeyleri dinen yapmak zorunda da değildir.

 

            Mesela, bir kadın yemek yapmak veya kendi çocuğuna bakmak zorunda değildir. Ama ailenin huzuru ve selameti için, aile fertleri arasında karşılıklı hürmetin tesisi için kadının meşru ve müspet olan (kendi hoşuna gitmese de ) yapması elbette güzeldir.

 

            Aile İçinde Karı Kocanın Görev Paylaşması:

            İslam’da aile, korunması gereken kutsalların başında yer alır. Bu sebeple aile başıboş bırakılmamış, bireylerini koruyacak biri aile reisi olarak en başta sorumlu tutulmuştur” dedi.          

            Zaman zaman genel konulara da değinen Haksever, vaazının sonunda tesbihatlar yaptırdı. Ayrıca daha önce okunan Hatmi Şeriflerin dualarını da yaptı.

 

            Yatsı namazının ardından cemaat’e çeşitli ikramlarda yapıldı.

            Gaznevi Camii İmam Hatibi Ali Özcan, Müezzin Kayyımı Mustafa Akgüneş ve Kuran Kursu Öğreticisi Zeynep Yanar' da bu gibi programların her zaman yapılacağını söyleyip programa katılan cemaate teşekkür ettiler.