Nevşehir  Orman İşletme Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Doğal Hayatı Koruma Programı" kapsamında "Dumansız yangın" diye adlandırılan zararlı böceklerle mücadele için önemli olan kuşları kış şartlarından koruyup doğal dengeyi sağmak amacıyla orman arazisine ahşaptan kuş yuvaları yerleştirildi.

Konu hakkında FİB Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan Nevşehir  Orman İşletme Müdürü Akut Satırlı 2013 yılında Nevşehir de  Cami,Okul bahçeleri Valilik önü ve Ormanlarımıza 500 kuş yuvası  koymuştuk. kış aylarında zarar gören kuş yuvalarını korumak istediklerini, bu amaçla 2014 Yılı programımız dahilinde bu yılda ahşaptan 500 kuş yuvasını orman arazisindeki ağaçlara yerleştirildiğini belirtti.

Ormana zarar veren böceklerle mücadele konusunda kuşların önemli bir işlevi olduğunu dile getiren Satırlı, "Dumansız yangın" diye nitelendirilen zararlı böceklerle mücadele için de önemli bir adımın atılmış olduğunu aktardı.

Satırlı, doğal dengenin korunmasında kuşların büyük bir rol oynadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünyanın her tarafında rastlanan kuşların birçoğu böceklerle, birçoğu da tohum ve meyvelerle beslenirler. Ayrıca hızla üreyen böcekleri, böcek yumurta ve tırtılları obur olan kuşlar yiyerek üremelerini önler ve dengeyi sağlarlar, hastalıkların yayılmasını önlerler. Birçok kuş yediği meyvelerin sert tohumlarını gagalarıyla uzaklara taşıyarak bu bitkilerin yayılmasını sağlarlar. Nihayet av kuşlarından, düzenli ve kontrollü şekilde avlandıkları takdirde bir protein kaynağı olarak insanlar yararlanır. Böylece kuşlar doğal denge zinciri içinde önemli bir halkayı oluştururlar."

İlimiz Nevşehir deki bazı öğrencileri de etkinliğe katıp, kuşlar ile ilgili bilgi verildiğini belirten Satırlı, bazı okul bahçeleri ve camilerdeki ağaçlara da kuş kafesi asıldığını bildirdi. - NEVŞEHİR