Nevşehir için düşünülen hızlı tren çalışması hakkında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) 2017 performans programında iki farklı güzergah ile ilgili çalışmalara başlanacağı belirtildi.

TCDD’nin stratejik planı ve programlarında Kayseri için birisi "Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri" hızlı tren hattı, diğeri ise "Yerköy-Kayseri-Ulukışla" hızlı tren hattı üzerinden Ankara ve İstanbul’a ulaşan iki farklı güzergahtan söz ediliyor. Buna göre Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hattı Nevşehir, Konya ve Antalya gibi turizmin merkezlerine yönelik olurken, diğer hat ise Yerköy-Kayseri-Ulukışla hattı ile siyasetin merkezi Ankara ve iş dünyasının kalbi İstanbul’a yönelik açılan bir kapı olacak.

250 KİLOMETRELİK HIZ İLE 140 KİLOMETRELİK HAT
Edinilen bilgilerde TCDD’nin Ankara-Sivas YHT hattına bağlantılı olarak belirlenen Yerköy-Kayseri arasında 250 km/saat hız yapılabilen 140 km uzunluğunda yeni çift hat inşa edileceği belirtilirken, aralarında Kayseri için hızlı tren güzergahının da bulunduğu Türkiye’deki Konvansiyonel Demiryolu ağını geliştirerek 2023 yılına kadar toplam 14.000 km demiryolu yapımı ile toplam 25 bin 940 kilometre demiryolu ağına ulaşmak hedefinde olunduğu ifade edildi.

Nevşehir'de Karasenirliler YHT için Durak İstiyor
Ve bu Kayseri Yerköy hat üzerinde Nevşehir il sınırlarında bulunan bulunan Kozaklı ileçesinin Karasenir ve Kanlıca köyleri arazilerinden geçmektedir. TCDD geçen aylarda bu konuyla ilgili Karasenir halkı ile istişare de bulunmuş olup bilgilendirme yapmıştır. İstek ve talepler sorusuna halk köyümüz için istasyon isteğinde bulunmuşlardır.

Karasenir ve Kanlıca'dan geçecek olan 2. Hızlı Tren Hattı için Karasenir'de bir durak olması yönünde yapılan görüşmeler henüz tam olarak sonuçlanmadı; Şimdi vatandaşlarımız, Bu konuda Nevşehir bürokrat ve siyasilerin konu hakkında yetkili mercilerde gerekli çalışmalar yapmasıni istiyor.

Kozaklı ilçesine bağlı Karasenir’de hizmet veren tren istasyonu Kozaklı ilçe merkezine sadece 8 km uzaklıkta. İstasyon’dan hergün Güney Ekspresi, Kurtalan Ekspresi, Vangölü ve Çukurova Mavi Treni geçiş yapıp yolcu alıyor. Hergün belirli saatlerde gidiş geliş yapan trenlerle Türkiye’nin doğu ve güneyine, veya batısına yolculuk yapılabiliyor.

Nevşehir'in tren istasyonu olan tek yerleşim yeri konumundaki Karasenir’de yaklaşık bir asırdır, hergün trenlerin durak olarak kullandığı istasyon olarak çalışmaya devam ediyor. Karasenir’i de kapsayan yeni projeye göre artık Karasenir'den hızlı trenler de geçiş yapmaya başlayacak.



Haber: Yusuf Karaca