Ama önce gelin biraz tarih diyelim ve Nevşehir Pazarının ilk yıllarına seyri alem yapalım. Yıl : 1721 Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’ nın kayınbabası da olan Osmanlı Padişahı 3. Ahmet’in fermanı ile kurulmasına karar verilen Nevşehir Pazaryeri haftada Pazar ve Pazartesi günü vatandaşların sebze ve meyve ihtiyaçları başta olmak üzere giyim ve diğer bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla açık tutuluyor.

Anadolu’da Padişah fermanı ile kurulan ilk Pazar yerine olma ünvanına sahip Nevşehir’de, pazar alışverişleri yıllardan beri özellikle aile büyükleri baba ve anneler için adeta en büyük sosyal aktivite özelliği taşıyor. 

Pazar ve Pazartesi günleri geldiğinde Nevşehir'de vatandaşlarımızı büyük bir alışveriş telaşı sarar.

Kasaplar çarşısındaki peynir pazarı ile her hafta Nevşehir'in çeşitli köylerinden gelen vatandaşlarımızın ev yapımı süzme yoğurttan , peynire, tereyağından , balına , salçasından zeytine kadar aradığını her türlü gıda malzemelerine rahatlıkla ulaşabilirdiniz.

Yine Eski Sebze Pazarındada aradığınız tüm yaş sebze ve meyva ile ara sokaklarda kamyonlar üzerinde kuru baklagillerin satıldığı yerlerle hemen arkasında da tavuk, ördek ,civciv, güvercin satılan küçük bir alanda hayvan pazarı kurulurdu.

Nevşehir Sebze Pazarının kapısının önünde at arabaları pazardan alınanları götürmek için müşteri bekliyorlardı.Çok sayıda at arabası vardı.

    Girişten pazara giriyoruz.Şimdiki pazarda ne satılıyorsa o pazarda onlar vardı.

 Ellerinde poşet, Su ve limonata  satan çocuklar vardı.O zamanlar topraktan su testileri vardı ve çocuklar dede çeşmesinden doldurdukları testileriyle pazarda dolaşır:

    - Var mı buzz gibi su içen,su döktüreen !! diye bağırırlardı.


Yalnız bugünkü gibi her meyve-sebze her mevsim  olmazdı,sadece mevsiminde olurdu.Bir meyve - sebze yeni çıktığında  ''Turfanda'' derlerdi ve o zamanda biraz pahalı olurdu.

Her Nevşehirlinin o yıllarda mutlaka o eski Sebze pazarı yada peynir pazarından kalma bir hatırası mutlaka vardır. Bu zamana yolculuğun yaşanmışlıklarını ve o tatlı hatıralarının Gerisini siz tamamlayın.

Ayrıca yakın tarih Nevşehir eski sebze pazarı görüntüleri için FİB Haber Foto Galeri bölümümüzden takip edebilirsiniz. 

Manşet resmi 1988 yılı Nevşehir pazar yeri, öndeki çocukların elinde poşetler var, küçükken pazarda poşet, su satan çocuklar vardı bir zamanlar.