İl Müftülüğü ve Kızılay Nevşehir Şubesinin ortaklaşa düzenlediği “Afet Durumunda Alınacak Tedbirler” konulu seminer, Ticaret Borsası Salonunda yapıldı.

 

Programa; Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz, Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Osman Zeki Şener, İl Müftüsü Yakup Öztürk, İl Müftü Yardımcıları Nazım Haksever, A. Celalettin Altunkaya ve Yaşar Bolat, Şube Müdürleri, Türkiye Kızılay Genel Merkez görevlilerinden Şahin Erdem ve Çağrı Çakır, Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Cengiz Gülen, İlçe Müftüleri, Vaizler, Müdürler, İl Müftülük Personeli ve Din görevlileri katıldı.

 

Sunuculuğunu Merkez Lale Camii İmam-Hatibi Zafer Bakum’ un yaptığı program, Merkez Sümer Camii İmam-Hatibi İbrahim Temel’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

Programda konuşan Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Cengiz Gülen, doğal afetleri önleyici ve azaltıcı tedbirler üzerinde durarak Kızılay’ın şu ana kadar Nevşehir’de yapmış olduğu faaliyetleri özetledi.

 

İl Müftüsü Yakup Öztürk konuşmasında; “Din Görevlisi toplumun Havasıdır, suyudur. Tuzudur, biberidir. Olmazsa olmazıdır. O’nun için “Âlim’in ölümü Âlemin ölümüdür” demiş atalarımız. İnsanımızın en yakın dostu ve en güvendiği kimse Din Görevlisidir. Acısında tatlısında, iyisinde kötüsünde, darlığında bolluğunda yanında görmek istediği kişidir Din görevlisi.

Din Görevlisinin önünde, yanında ve içinde bulunduğu projelerin daha hızlı ve etkili olarak hedefine ulaştığı bir gerçektir. Bu nedenle; Afet durumlarında toplumu aydınlatacak, teskin edecek, tenvir edecek topluma rehberlik edecek Din Görevlilerinin bu konuda önceden bilgilendirilmeleri çok büyük önem arz etmektedir. Bu gayeye matuf planlanan bu programın hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Hak’tan temenni ediyor, Ankara’dan teşrif eden Kurul Başkanımıza, Şube müdürümüze, Türk Kızılay’ı mensuplarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanı Osman Zeki Şener; Değerli Din gönüllüsü kardeşlerim, sizlere Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamızın, ilgili Başkan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz hocamızın, Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit hocamızın ve Cami Hizmetleri Daire Başkanı Selahattin Çelebi hocamızın selam ve başarı dileklerini getirdim” dedi.

 

Şener; “ Toplumun yararına olan her hizmette Başkanlığımız her zaman öncülük yapmak veya destek olmanın çaba ve gayreti içindedir. Bu bağlamda Deprem ve Doğal afetlerde Kızılay ile yaptığımız protokol gereği bu programı tertiplemiş oluyoruz. Faydalı olmasını diliyor, katılımcılara ev sahipliği yapan İl Müftülüğüne ve Kızılay Şubesine Teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.  

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz; Doğal afetlerin dini boyutuna ve maddi sebeplerine değindi.

 

Doğal afetlerde din görevlilerine düşen görevlere değinen Karagöz; “Din Görevlileri toplumsal dayanışma ve barışı sağlayıcı fonksiyonları olan, yapıcı, birleştirici, kaynaştırıcı kişiler olup telkin yoluyla bilgi yayma üstünlüğüne sahip kişilerdir” dedi.

 

“Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet başa gelmez” (Teğabün, 64/11), “Hiçbir kimse Allah’ın izni olmadan ölmez. Ölüm belirli bir süreye göre yazılmıştır.” (Ali İmran, 3/145) diyerek Ayeti kerimelerden örnek veren Karagöz; “Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e baktığımız zaman, musibetlerin meydana gelmesinin iki boyutunun olduğunu görüyoruz;

1-İlahi Boyut: a) İlahi İmtihan, b) İlahi Takdir, c) İlahi İzin ve ç) Kulların dua etmelerini ve yalvarmalarını sağlamak.

2-İnsani Boyut: a) Fert ve Toplumların Maddi Hataları, b) İlahi İradeye Başkaldırı, c) Kul Haklarını İhlal ve ç) Kullukta Kusur’ dur” dediği konuşmasını,

 

“İşlerinizi, amellerinizi, görevlerinizi en güzel biçimde yapın. Allah işlerini, görevlerini en güzel biçimde yapanları sever.” (Bakar,2/195) ayetini örnek verdiği konuşmasında Bela ve musibetlerde Allah’ın takdiri ve iznine iman etmeli teslim olmalı, Ancak kulun ihmal ve kusurları da göz ardı edilmemelidir. Allah kimseye zulmetmez” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Cengiz Gülen; “Bu gün burada toplanmamızın amacı, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesidir. Toplum liderlerini bir araya getirmekteki gayemiz deprem öncesi, deprem sonrası veya deprem anında insanın en az zarar göreceğini anlatan bir projedir” dedi.

 

Gülen; “Türkiye’de Türk Kızılay’ı çok başarılı hizmetlere imza atmaktadır. Türk Kızılay’ı insanlığın hizmetindedir” diye konuştu.

 

Türk Kızılay’ı Eğitim Birim Yöneticisi Şahin Erdem yaptığı sunumda ise; “Köyden mahalleye, beldeden ilçeye ve illere yönelik toplantılar düzenleyerek bu projeyi tanıtmaya çalışıyoruz. Toplum bilinci açısından sizlerle yaptığımız bu seminerler çok önemli. Sizlerin buradan aldığı bilgiyi diğer çalışma arkadaşlarınızla paylaşmanız da oldukça önemli. Bu proje devletin birçok kademesinde kabul gördü ve bizi çok mutlu etti, programda bizlere çok yardımcı olan Nevşehir İl Müftülüğüne teşekkür ederim” dedi.

 

Kızılay Eğitim Uzmanı Çağrı Çakır, Afetlerde Din Görevlilerinin rol ve sorumluluklarının önemine değindi.

 

Konuşma ve sunumların ardından İl Müftülüğü tarafından hazırlanan yöreye ait el işlemeli vazo ve çanaklar misafir konuşmacılara takdim edildi.