Kültür Merkezinde düzenlenen programa İl Müftüsü Yakup Öztürk, Konuşmacı olarak Nevşehir İl Vaizesi Gülşen Yeni, müftülüğe bağlı Kur’an kursu öğreticileri bayan görevlileri ile kalabalık bir kadın topluluğu katıldı.

 

            Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunuşunun ardından İl Müftüsü Yakup Öztürk yaptığı açılış konuşmasında; “08 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Nevşehir İl Müftülüğü ve Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu olarak gerçekleştirdiğimiz bu programa hoş geldiniz. İslam dini kadınlara çok büyük değer vermiştir. Evvela kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi ve her kadın ya Annedir, ya eştir, ya da ciğerparemiz evlattır.

 

            Anne cennetin ayakları altına serildiği rızası alınmadan cennete bile girilemeyecek yüce değerdir. Efendimizin bildirdiğine göre eş ise Allah'ın erkeklere bir emanetidir. "O'na sevgi, şefkat ve merhametli davranan kerim, O'na eziyet eden ise Leim dir." Evlat ise evimizin süsü cennette şefaatçimizdir. Yine Efendimiz (S.A.V.) "Üç kızı, hatta iki, hatta bazı rivayetlerde bir kızı olupta onu güzelce eğitip yetiştirip namusuyla evlendirse cenneti hak eder" buyurmuştur.

            Kadına bundan daha yüksek hangi değer verilebilir. hele bu değer kız çocuğunun utanç verilen olduğu, diri diri toprağa gömüldüğü bir zamanda verilmiş ise daha da anlamlıdır.    

 

            Müftü Öztürk’ün konuşmasının ardından Hilal Kur’an Kursu öğreticisi Calibe Kırımlı’nın okuduğu Kur’an tilaveti ile devam eden programda günün anlamına uygun olarak hazırlanan bir slâyt gösterimi sunuldu.

 

Programa konuşmacı olarak katılan Nevşehir İl Müftülük Vaizesi Gülşen Yeni ise “İslam’da Kadın ve Yeri” konulu konferansını sundu.

 

Vaize Gülşen Yeni; 08 Mart Dünya Kadınlar Günü olması sebebiyle İl Müftülüğü ve Aile İrşat Ve Rehberlik Bürosu tarafından hazırlanan kutlama programında konuşan İl Vaizesi Gülşen Yeni, bütün kadınların gününü kutlayıp hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasına başladı. Daha sonra 08 Mart’ın anlam ve önemini anlatan Vaize Hanım, Avrupalılar 20.Yüzyıldan itibaren Kadın haklarından bahsetmeye başlarken, İslam dini bundan ondört asır önce kadına gerçek değerini vermiştir dedi.

          İslam, insan olma noktasında kadınla erkeğe eşit hak ve sorumluluklar yüklemiştir diyen hoca hanım Kuran-ı Kerim’den ayetlerle ve Peygamber Efendimizden (S.A.V.) hadislerle bu konuyu açıklamıştır.

         İslam, insanın en temel hakları olan yaşama hakkı, eğitim hakkı, inanç ve ibadetlerini rahatça yaşama hakkı, düşüncelerini hür iradesiyle ifade hakkı vermiş ve haklarını rahatça arayabilme hürriyeti tanımıştır. Bu konuları Peygamber Efendimizin (a.s.m) hayatından ve asr-ı saadetten örnekler vererek izah etmiştir.

       Biz hanımlar anne olarak ‘’Cennet annelerin ayakları altındadır.’’ Hadisinin muhatabı olarak evlatlarımızın başının tacı olmuşuz.

       ‘’Sizin en hayırlını ehline en hayırlı olanınızdır.’’ Hadisinin gereği olarak beylerimizin ve evlerimizin sultanı olma şerefine nail olmuşuz.

      Aynı zamanda kız çocuklarımız, erkek çocuklarımız gibi gözümüzün nuru gönlümüzün süruru olmuşlardır. ‘’Torunlarımız evladımızın evladı ama evladımızdan daha tatlı varlıklarımızdır.’’ Diyen Hoca Hanım, bunları Rasulullah’ın çocuk yaşında kaybettiği annesinin kabrini ziyaret ederek ve süt anneleri Hz. Süveybe ve Hz.Halime’ye gösterdiği saygı ve hürmeti, eşlerine gösterdiği sevgi, muhabbet, anlayış ve hoşgörüyü; kızları ve torunlarıyla şefkat ve merhametiyle ilgilenmesini örnekler vererek anlattı.

     Kadınların bir şefkat kahramanı olduğunu her bir kadının evladı, eşi, kardeşi kısaca ailesi için canını seve seve feda edebileceğini vurgulayan vaiz Gülşen Yeni konuşmasını kısa bir dua ile bitirdi.

                                  

Program Kur’an Kursu öğreticileri tarafından okunan şiirlerle sona erdi.