Nevşehir ilinde Genel Müdürlüğümüz adına kayıtlı 19 adet jeotermal kaynak arama ruhsatında 2009 yılından bu yana yapılan jeotermal amaçlı jeoloji ve jeofizik etüt çalışmaları sonucu yüksek potansiyele sahip oluğu düşünülen bir çok lokasyon belirlenmiş olup bu lokasyonlardan 5 adedinde sondaj çalışmaları planlanmıştır. Planlanan sondajlardan 4 ü tamamlanmış, 1 adedi ise başlamak üzeredir.


2011 yılında Nevşehir Merkez Göre’de 621 m derinlikte bir gradyan sondajı yapılmış ve elde edilen olumlu (36 °C sıcaklık 12 l/s debi) sonuçlar neticesinde derin arama ve araştırma sondajlarına geçilmiştir.


2012 yılında İlk önce Nevşehir ili Merkez ilçesi Göre’de 2908 m derinlikte sondaj çalışması tamamlanmış olup kuyu dibinde 183 °C, kuyu ağzında ise 65 °C sıcaklıkta ve 3 l/s debide akışkan elde edilmiştir. Daha sonra diğer bir lokasyon olan Acıgöl İlçesi yakını Merkez-Alacaşar köyü yakınlarında ise 2200 m derinlikte sondaj çalışmaları tamamlanmış olup kuyu tabanında 107°C kuyu ağzında ise 64°C sıcaklıkta 5 l/s debide akışkan elde edilmiştir.


Ayrıca 2012 yılı içerisinde başlayıp 2013 yılı başında tamamlanan Derinkuyu ilçesi Suvermez köyünde 2505 m derinlikte ve Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesinde 2198 m derinlikte ve toplam iki adet sondaj çalışmasında ilerleme tamamlanmış olup Ortahisar Mustafapaşa sondajı üretim aşamasına geçmiştir.

 

Nevşehir Ürgüp Ortahisar-Mustafapaşa (NOM-2012/11 ) Kuyusu;

Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan etüt çalışmaları neticesinde elde edilen veriler ışığında Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde tespit edilen lokasyonda 2200 m derinlikte sondaj çalışmaları tamamlamış olup aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.

Sıcaklık               : Kuyu Ağzı:  58°C (Artezyen), 56°C (Kompresör)
                                Kuyu Tabanı: 99,8°C


Debi                    : 13 /s kompresör ile üretim,
                            : 10 l/s artezyen üretimi


Derinlik              :  2198 m

 

Nevşehir ilinde yapılan çalışmalar ile elde edilen jeotermal akışkanın termal turizm ve ısıtma amacıyla kullanılması gerek istihdam gerekse turizm geliri açısından Nevşehir ili için büyük yarar sağlayacaktır.