ATLI'dan FİB Haber Merkezine Plaket...

““Erken evlilik Çocuk  gelinler  “ projesi Nevşehir Koordinatörü  ve aynı zamanda Nevşehir Kadın Derneği Başkanı olan Makbule Atlı  bugün FİB Haber Merkezimizi ziyaret ederek FİB Haber.Com Genel Koordünatörleri Fikret Çapacı ve İbrahim Uysal a çocuk gelinler Projesine destekleri için plaketlerini takdim etti.


 İçişleri Bakanlığı’nın hibesi olan Nevşehir Kadın Derneği’nin yürüttüğü Çocuk Gelinler Projesi’ne destek verenlere plaket verildi. Nevşehir Kadın Derneği tarafından yürütülen ve Nevşehir merkezde yapılan çocuk gelinler çalışması tamamlandı. Projeye destek veren kurum ve kuruluşlara desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi. 
Nevşehir Kız Meslek Lisesi’nde düzenlenen programa, çok sayıda daire müdürü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Programda konuşan Kadın Derneği Başkanı Makbule Atlı, hiç beklemedikleri bir sonuçla karşılaştıklarını belirterek, her üç evden birinde çocuk gelinle karşılaştıklarını söyledi. 

Atlı, projenin devamını da projelendirdiklerini belirterek, devam projesinin onaylanmasını bekliyoruz. Projemiz onaylanırsa çalışma daha geniş kapsamlı yapılacak dedi. 

Nevşehir Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Yoldaş ise, çocuk yaştaki evliliklerin ciddi ve düzeltilmesi gereken sosyal bir problem olduğunu belirterek, çocuk yaştaki evlilikler Türkiye’nin temel problemlerinden birisi. 

Bakanlık olarak bizler de ciddi anlamda mücadele ediyoruz. Belli bir olgunlaşma yaşına geldiğinde evliliğin yapılması gerekiyor. Çok da geciktirmemek lazım dedi. 

Hem erken yaşta hem de geç yaşta evliliğin farklı problemleri olduğunu kaydeden Yoldaş, “Çocuk yetiştirmek gerçekten çok önemli, çok zor.

Bir yanda istenmeyen diziler, bir yanda sosyal medya, internet kafeler, kontrolümüz dışında farklı şekilde yetişmelerine sebep oluyor. Bu anlamda toplumsal bir mücadelenin başlatılması lazım. Hepimize düşen önemli görevler var. Sadece çocuğumuzla ilgilenmemiz yeterli olmuyor. 
Komşunun çocuklarıyla, mahalledeki çocuklarla da ilgilenme sorumluluğumuz var. Bu yapılmadığı zaman çocukların sosyal çevresinden etkilenme oranı daha yüksek. 

Dolayısıyla o sosyal çevrenin güvenli olması gerekiyor. Aksi halde telafisi mümkün olmayan sonuçlara bizi götürür” diye konuştu. 

Nevşehir ölçeğinde düşünüldüğü zaman aile yapısının ciddi risk altında olduğunu kaydeden Yoldaş, ilimizde şuanda 2 bin 600 evlilik gerçekleşiyor ve maalesef 600 civarında da boşanma söz konusu. 

Bu rakamlar çok yüksek. Boşanma neticesinde ortada kalan çocuklar büyük travma yaşıyor. Sağlıklı yetişmediği için küçük yaşta evlilikler bunun beraberinde geliyor dedi. 

İl Müftüsü Yakup Öztürk de, evliliğin kutsal bir iş, ailenin de kutsal bir müessese olduğunu ifade ederek, “Evlilik kutsal bir yuvanın kurulması için atılan bir adım, bir anlaşmadır. İyide kötüde, darda bollukta, her halde birbirimize yardımcı olacağız diye bir anlaşma yapılıyor. 

Bu yapıldıktan sonra pazara kadar değil mezara kadar denmelidir. Bizde iki gelinlik vardır. Bir kız evinden çıkarken bir gelinlik giyer birde gittiği evden kefeniyle çıkar. 

Bunun dışında evden çıkmak olmaz. Kararımızı ona göre vermemiz lazım evlilik yaparken. Bunun içinde belli bir yaşa gelinmiş olması lazım. 

Belli bir eğitim, kültür lazım” dedi. Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayan kurum, stk temsilcileri ve gazetecilere teşekkür plaketi verildi.

PROJENİN DETAYI:

“ERKEN EVLİLİK VE ÇOCUK GELİNLER”

•     “Çocuk Gelinler” sorunun başka toplumsal problemlere neden olmakta “Erken yaşta evlendirilen kız çocukları ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşmakta;  evde şiddete ve yoksulluğa açık hale getirilmektedirler. Genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması sık hamileliklere neden olmakta; kız çocuklarının fiziksel gelişimleri tamamlanmadan evlenmeleri toplumsal bir yara olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorununun çözümü ve engellemesi amaçlanmaktadır.

 

Küçük yaşta evlendirilen ve sosyal çevrelerinden uzaklaştırılan kız çocukları için farkındalığı oluşturup, toplumu bu konuda bilgilendirerek kızlarımızın hem aileleri hem akranları arasında bir köprü oluşturup yapılacak olan atölyeler sonucunda gelecekte daha sağlıklı toplumlar oluşturmaktır. Ayrıca bilgisizliğin doğurduğu yanlış sağlık bilgisi sonucu sık hamileliklere neden olmakta; genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması gelecekte sağlıksız toplumların oluşturmasını sağlamaktadır. Bu sebepten ötürü erken evliliklerin neden ve çözümleri aranacaktır.  Proje Ekim 2013te başladı. Proje için 7 mahalleden 7 imam, 7 muhtar,7 okul müdürü  belirlenerek projeyi 10 okulumuzda  3 er günlük eğitim ve atölye çalışması programı hazırlandı. Saha çalışmalarımızda  çocuk gelin görülmekle birlikte yapılan nikahların resmi nitelik taşımadığı ortaya çıkmıştır. Proje belirtildiği üzere her mahalde ulaşılması gereken 20 kadın sayısı gerekli kurumlarla yapılan verimli görüşmeler sonucunda her mahalle için ortalama olarak her okulda 120 rakamına ulaşmıştır. Bazı okullarımızda ise bu rakam 150-200 katılımcıya ulaşılmıştır. Atölye çalışmalarının ardından Nevşehir Vali Yardımcısı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü, Nevşehir İl Dernekler Müdürü, 7 okul müdürü, 7 muhtar, 7 imam, Nevşehir üniversitesinden modülatörler, NÜKÇAM Müdürü, Sivil Toplum kuruluşları, kadınlarımız, öğrenci velileri ve 12 yaş üzeri öğrencilerimiz eğitimlere katildi. Eğitmenlerimiz ve katılımcılarımızla toplam 60 kişilik Kozaklı Grand Termal Otelinde 3 günlük eğitim çalışmayı yapıldı. Proje kapsamında eğitimlerde katılımcı sayımız yaklaşık kapanış toplatısı ile birlikte 1400 kişiye ulaşmıştır .Proje kapsamında alınan olumlu tepkiler sonucu projenin ikinci ayağı Nevşehir ve 7 ilçede yapılmak üzere bu projenin devamı  çocuk gelinler projesi yazılmıştır.