FİB Haber.Com  WhatsApp İhbar Hattımıza ulaşan bir vatandaşımız, tarihi Kurşunlu cami ziyaretinde, cami avlusu içerisinde ki ağaçların kesildiğini görünce büyük şaşkınlık yaşayarak haber merkezimizi bilgilendirdi. Bunun üzerine FİB Haber Merkezi olarak yaptığımız araştırmada, Nevşehir Kurşunlu Camisi'nin avlusunda bulunan ağaçların, caminin temeline ve yer altındaki tarihi mekanlara zarar verdiği gerekçesiyle kesildiğini öğrendik.

Edinilen bilgiye göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tarihi cami avlusunda bulunan ağaçların kurudukları, köklerinin camiye ve yer altındaki Deve Damı olarak adlandırılan tarihi mekanlara zarar verdiği yönünde rapor tutuldu. 


Söz konusu rapor, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderildi. Kurul da raporu onaylayarak, tarihi camiye zarar veren ve "anıt ağaç" olmadıkları gerekçesiyle ağaçların kesilmesine karar verdi. Bunun üzerine avludaki ağaçlar kesildi.

Yetkililer, caminin temeline ve yer altında tarihi mekanlara zarar veren ağaç köklerinin de temizleneceğini bildirdiler. 

Restorasyon 3 yıl sürecek...

Nevşehir’de Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından başlatılan Damat İbrahimpaşa Külliyesinin onarım çalışmaları doğrultusunda Kurşunlu Caminin 2021 yılı ekim ayı ortalarına kadar kapalı olacağı bildirildi. 

Kültür ve tarih kokan şehrimizde ecdadımızın bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olan Damat İbrahim Paşa Külliyesi ve Kurşunlu Camii’nin yenilenerek tarihi dokusuna uygun olarak tekrar aslına döndürülmesi için başlatılan restorasyon çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Nevşehir Kurşunlu Camii ve Damat İbrahim Paşa Külliyesi, bu süre zarfında ibadete kapalı olacak.   Restorasyon kapsamında Aşevi, Kütüphane, Hamam, Şadırvan tarihi dokuya uygun olarak restore edilecek, Cami çatısı onarılacak, Cami içi duvar süslemeleri yapılacak ve bahçesindeki toprak kaldırılarak alt kısımda bulunan kervansarayın ilgili kısımları ıslah edilecek.