Nevşehir Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve İl Müftülüğü tarafından “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programı düzenledi.

Programa İl Müftüsü Yakup Öztürk konuşmacı olarak katılırken, Nevşehir Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Seyrani İpek, Okul Aile Birliği Başkanı Salih Savaşçı, öğretmenler ve yaklaşık 250 öğrenci katıldı.

Konferans Salonu’nda düzenlenen programda açılış konuşması yapan Okul Müdürü Seyrani İpek, İstiklal Marşı Şairimiz M. Akif’in Vatanın en zor günlerinde meydana çıkıp, Milleti Milli Mücadeleye davet ettiğini ve millete umut aşıladığını ifade ederek, Akif’in Emaneti olan İstiklal Marşı’mızı coşkuyla okuyan öğrencilere, şehitlerimizin Emaneti Vatana ve Bayrağımıza sahip çıkmalarını ve ona layık olmalarını tavsiye etti.  

Programa konuşmacı olarak katılan İl Müftüsü Yakup Öztürk, konferans salonunda toplanan öğrencilere hitap etti.

Konuşmasında özetle; İstiklal Marşı’mızın Kabulünün 94. Yıldönümü ve M. Akif’i Anma vesilesiyle bizleri bu salonda buluşturan Allah’a şükür, vesile olan Müdür Bey’e teşekkür ediyorum.

M. Akif evet bir şairdir. Hem aşılamayan demiyorum ulaşılamayan bir şairdir. Aynı zamanda M. Akif bir edip, bir mütefekkir, bir düşünür ve bir siyaset adamıdır.

Bütün bunların yanında M. Akif Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’in mealini yapacak, tefsirini yazacak kadar ilim ve irfana sahip idi. Bir Hatip, bir vaiz ve bir Hoca idi. Ben bu yönüyle ele alıp kendi şiirlerinden kesitler sunacağım. Şiirleri ya bir ayet, ya bir hadis mealine veya ondan mülhem ruhuna dayanmaktadır.

Mesela Asr Suresini hepiniz bilmektesiniz. Onun Mealini şiir olarak şöyle dile getirmiştir.

Hani Sahabe-i Kiram, ayrılalım, derlerken,

“Sure-i Vel-Asrı” okumuş acaba neden?

Çünkü o surede meknun esrar-ı felah,

Önce iman-ı hakiki geliyor, sonra salah,

Sonra hak, sonra sebat, işte kuzum insanlık,

Dördü birleşti mi yoktur sana hüsran artık.

 

Ey iman edenler, Allah’tan gerçek manada korkun ve ancak Müslüman olarak can verin. (vermeye gayret edin) Ayetinden mülhem olarak;

 

Ne irfandır veren ahlâka yükseklik, ne vicdandır;

Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.

Çekilmiş farz edilsin yüreklerden Havfi Yezdan’ın,

Ne irfanın kalır te’siri kat’iyyen, ne vicdanın.

 

Buna benzer nice örnekler mevcuttur” dedi.

Programdan öğretmen ve öğrenciler memnun kaldılar ve teşekkürlerini belirttiler.