Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun konuşmacı olarak katıldı. ‘Kişioğlu-Türk-Atsız’ konulu konferansa Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Çetin Pekacar, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

 

Türklerin ilk yazılı metinlerini barındıran ve MS 700’lü yıllarda dikilen Orhun abidelerinde geçen ‘kişioğlu’ ifadesinin dünyanın yaratılışıyla birlikte ilk yaratılan insanı temsil ettiğini söyleyen Ahmet Bican Ercilasun, aynı metinlere göre evrenin yaratılışının “Yukarıda mavi gök, aşağıda kara yer, yani dünya yaratıldıktan sonra bunun ikisinin arasında ‘kişioğlu’ yani ‘insanoğlu’ yaratılmıştır” şeklinde anlatıldığını belirterek birçok milletin efsanelerinde de yaratılışın buna benzer şekilde yer aldığını vurguladı.

 

Türk milletinin ve Türk adının Cumhuriyet ile ortaya çıkan bir kavram olmadığını ifade eden Ahmet Bican Ercilasun, “Tarihte önemli rol oynamış bir millet olan Türkler, bütün dünyaya hükmetme fikrini taşıyan bir milletti. Tabii ki bu düşünce sadece Türklerde değil, diğer başka milletlerde de vardır. Türk adı 1923’te Cumhuriyet ile doğmuş bir kavram değildir.  Bizans, Fars, Ermeni, Rus ve Osmanlı kaynaklarında yüzyıllardır bizden Türk ve dilimizden Türkçe olarak bahsediliyor. Göktürkler zamanından itibaren kullanılan addır. Orhun abideleri iyi incelendiğinde bunların birer Türkçülük, milliyetçilik beyannamesi olduğu görülür. Bunu birçok batılı araştırmacı da ifade etmiştir. Ayrıca Farsça yazan Mevlana’nın eserlerinde bile Türk kelimeleri sayısızca geçmektedir. Bizim milletimiz elbette önceden de vardı. Ancak Türk adı Türk kelimesi 6. asırdan yani Göktürk’lerden itibaren gelmiştir.” dedi.

 

Atsız olarak bilinen Hüseyin Nihal Atsız’ın hep siyasi yönüyle tanındığını; ama onun aynı zamanda değerli bir bilim adamı olduğunu söyleyen Ahmet Bican Ercilasun, “Atsız olarak bildiğimiz ve Türk efsane-destan ve tarihi içerisinde kendisini eriten bir adam olan Hüseyin Nihal Atsız, gönül ve zihin olarak kendisini bu yolda yetiştirmiş bir insandır. Atsız deyince, aklınıza bir çok düşünce gelebilir ve zihninizde bir çok olay canlanabilir. Ama Atsız, aynı zamanda bir bilim adamıdır. Türk dili, tarihi ve edebiyatı alanında dönemin önde gelen bilim adamlarından dersler alan Hüseyin Nihal Atsız, şu an bile okuduğunuz dil, tarih ve edebiyat bölümlerinde okutulan kitapların yazarlarının bir çoğuyla aynı sınıfta okumuş değerli bir bilim adamıdır.” diye konuştu.

 

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Çetin Pekacar, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’a Nevşehir Üniversitesini temsil eden bir plaket hediye etti.