Cumhuriyet döneminde Nevşehir’de 24 köy ve kasaba ismi değiştirildi.

Elazığ’ın isminin Elaziz olarak değiştirilmesi gündeme gelince, Türkiye’de ki bütün ismi değiştirilen yerleşim yerleri gündeme geldi.

Nevşehir’de de 24 köy ve kasaba ismi Cumhuriyet döneminde değiştirildi. Nevşehir’de ki isim değiştirmelerin sebebi ise Rumca kökenli isimleri taşımasıydı.

Ancak öyle istisnalar var ki hala eski ismiyle anılıyor. Derinkuyu’ya bağlı Özlüce Köyü, tüm çevrede Zile adıyla biliniyor. Zile ismi ise, Türk erkek ile Rum kızın aşkından geliyor. Hikayeye göre, Zile’de yaşayan Zhila ile Hasan arasında aşk başlar. Ama sevgililerden birinin Rum, diğerinin Türk olması bu aşkın dışarıya çıkmasını engellemiştir. Hasan savaşta ölür, Zhila ise Hasan’ın ölmesine dayanamaz hasretinden ölür. O günden sonra köyün isminin adı Zhila olarak kalmıştır. Daha sonra ismi telaffuzu kolaylaştırılmak için Zile’ye çevrilmiştir. Ancak Cumhuriyet döneminden sonra köyün ismi Özlüce‘ye çevrilmiştir.

Kaymaklı beldesi de ismi Rumca olduğu için değiştirilen yerlerden, Enegüp ismi Cumhuriyet dönemi sırasında Kaymaklı olarak değiştirilmiştir.

İşte Nevşehir’de birçok köy ve kasaba bu şekilde değiştirilmiştir.