Nevşehir de Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin restorasyonunda ilk adımlar atıldı.Nevşehir de Tarih mirası eserlerin korunarak yaşatılması için İşte sevindirici haberin detayları…

 Damat İbrahim Paşa Külliyesi İçin Umut Verici Adımlar....

 

Nevşehir de Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin restorasyonu ihalesinin tamamlandığı bildiriliyor. Restorasyon çalışmaları öncesinde ilk olarak Külliyenin yapısal inceleme çalışmaları Mimar Evren Küçükdoğan yönetiminde Dizayn-e Mimarlık firması tarafından yürütülüyor.

 Konuya ilişkin olarak Dizayn-e Mimarlık firması FİB Haber merkezimize şu güzel açıklamalarda bulundu...

Külliyenin yapısal inceleme çalışmaları kapsamında yaklaşık 12 adet Digital çatlak ölçer sensörler ile tehlike boyutlarında olan çatlaklıklar izlemeye alındığı belirtiliyor. Sensörler bir veri hattına bağlı ve bu veri sistemini Data hattı ile uzaktan da izlenebiliyor.Yani Türkiye dışından dahi bu çatlakların hareketleri görülebiliyor rahatlıkla izlenebiliyor.Jeoradar yöntemi ile zemin incelemelerinin tamamlandığı Külliyenin Mimar Sinan Üniversitesi Konservasyon laboratuarında malzeme deneyleri yapıldığı belirtilirken,şuana kadar her bir sensörden yaklaşık 20 adet veri alındığı ve veri toplama çalışmalarının 1 ay kadar süreceği belirtiliyor.Daha sonra bu verilerlerle birlikte tüm veriler  toplanarak bilimsel anlamda Külliyenin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli yapısal güçlendirme projelerini hazırlayıp koruma kuruluna sunulacağı belirtildi.

Devam eden Külliyede ki yapılacak uygulama ve güçlendirme çalışmalarının Kurşunlu Camiimizide etkileyeceği belirtiliyor.Zira Kurşunlu Caminin avlusunda 70-80 yıllık ağaçlar var ve bu tarihi ağaçların kökleri külliyedeki kaya mekanların tavanlarındaki çatlaklıklardan sarkıyor zaman içinde çatlaklıklar genişleyerek yıkıma da sebebiyet verebiliyor.Dolayısıyla Bu ağaçlar büyük bir ihtimalle buradan kaldırılacaklar.

 

 

Nevşehir ve Kapadokya bölgesinin önemli Firmalarından Mimar Evren Küçükdoğan yönetimindeki Dizayn E Mimarlık firmasına başarılar diliyor başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

 

Son olarak ümit ediyor ve Umuyoruz ki bu güzel çalışmaların Nevşehir Damat İbrahim Paşa Kurşunlu Camii ve tarihi çeşmeler içinde yapılmasını arzu ediyoruz.


Dizayn-e Mimarlık:L
ALE CADDESİ YENİ MAHALLE NO : 24 NEVŞEHİR-MERKEZ   TEL: 0384 212 28 55   FAX:0384 212 28 55
http://www.dizayn-e.com