Bunun üzerine Belediye tarafından Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yıkılan Nevşehir Kale ve çevresindeki evlerin bulunduğu bölgeye giden FİB haber muhabirlerimizin oradan edindiği notları ve resimlediği fotoğrafları siz FİB haber okurlarıyla paylaşıyoruz.

Öncelikle ilk adresimiz çukur toprak ve kazınmış köhne yollardan geçerek zar zor ulaştığımız ve 1716 yılında Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kara Camii nin içler acısı durumu oldu. Sözde Tarihe verdiğimiz değerin cevabı tüm çıplaklığı ile fotoğrafladığımız bu görüntüleri sizlerle paylaşmak istiyoruz…

Gördüğümüz görüntülere göre her ne kadar masum yorgun ve bitkin görüntüsünde Kapısı kırıldığı iddia edilerek İhbar edilen Cami Kara Camii değildi.

Hemen oradan Aracımıza binerek bir diğer Nevşehir in önemli ve tarihi Camiisi 1715 yılında yapılan Kaya Camiisine gidebilmenin telaşında bir yol ararken tarihin tozlu sayfalarına adeta gömülerek yok edilen 13 Mahallesi içinde ki Eskili Mahallesi Eski Camiini adeta ağlarken görüyorduk.Orada hiç vakit geçirmeden içimiz sızlayarak ata yadigarı mahallenin dik yokuşunun yer aldığı Kaleye çıkış yolunun hemen yanında talan edilmiş bir eski ev gözümüze ilişti. O anki hislerimiz Adeta Yıkılmış eski evlerin mezarında deprem yada savaş sonrası alanda geziyor gibiydik.İşte o ayakta zor kalmış birkaç evden gözümüze ilişen evin en üst tepesinde ellerinde kazma kürek bulunan 8-10 yaşlarındaki çocukları görüyorduk. Tehlikeden habersiz kazma nacak sallıyorlardı.Adeta Nevşehir in ilk yerleşim bölgesinde in cin top oynar diye beklerken birkaç çocuk kazma kürek sallıyor bir kaçta hurdacı ordaki talan edilen yerde birkaç demir malzeme arıyordu rızkı için ekmek teknesiyle…

Sonrasında hala Kaya camiine giden yolu bir türlü bulamıyorduk.Önümüze birkaç işte zar zor ayakta duran sanki göstermelik olarak seçilmiş binalar ve üzerinde Bu bina yı yıkmanın yasak olduğu yazıyor üzerinde.

Çok merak ediyoruz onca eski ve tarihi evler içinde yıkılmayarak seçilen o birkaç evi kim nasıl tesbit etmişler??? İnşallah kısmet olurda bir gün bizimle görüşme lütfunda bulunup bu sorularımızın cevabını bizzat kendilerinden yetkililerden öğreniriz. Yada bize bu konuda bir çift yazı gönderirlerde sizlerle bu bilgiyi paylaşırız diyede ümit ediyoruz.

Neyse ordan Kaya camii derken inanın 2 saatlik zaman içinde kendimizi bir anda Ticaret Borsası önünde bulduk.İhabr edilen Kaya Camiiye ulaşamamıştık hava artık kararmıştı görüntü almamıza engel teşkil ediyordu ve bu saatten sonra orda olmanın anlamı olmayacağı düşüncesiyle birazda Gerçekten adeta kafamız dönmüştü. Gördüğümüz manzaralar herşeyden önce bir Nevşehirli olarak bizleri çok üzdü.Bir taraftan yıkılmış yok edilmiş ata yadigarı tam 13 mahalle yine bu mekanda geçen anılarımız parmaparça olan yıkılan umutlarımız hayallerimizle kaderine terk edilmiş adeta vefasızlık ve ihanetin bedeliyiz diyerek Dik durmaya çalışan birkaç tarihi çeşme…  

Giden gitti belki ama bari ayakta kalan bir kaç çeşme bir kaç eski ev ve Camiilerimizi yarınlara ulaştırmak adına bir çaba gösterilmesini yetkililerden bekliyoruz.Gelişmeleri sizler için takip etmeye devam edeceğiz.

Nevşehir Kara Camii 1716

 

1716 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan caminin mülkiyeti Vakıflara aittir. Cami alanı 120 m2 olup toplam alanı …. M2 dir. Taş yapı , tek kubbeli olarak yapılan caminin son cemaat mahallinin üzeri üç küçük kubbe ile örtülüdür. Doğu kısmında kayadan oyma bir bölüm bulunmakta ve şu an kullanılmamaktadır.. Cuma camisi olarak yapılan cami daha sonra çevresine yerleşen halkın çoğalmasıyla beş vakit namaz kılınmaya başlamıştır. İki defa tadilat geçiren cami yeni bir onarıma ihtiyaç duyulduğundan  Nevşehir Müftülüğü, Mimarlar Odası ve Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğünün gayretleriyle 2005 yılı içerisinde restorasyon projesi çizilerek Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. 2006 yılında da tadilatı yapılarak tekrar ibadete açıldı.. Caminin küçük bir avlusu bulunmaktadır. Avlu kapısının üzerinde ve giriş kapısının üzerinde birer kitabe bulunmaktadır.  

Caminin minaresinin aleminin alt kısmında bir süsleme bulunmaktadır. Bu da minareye ayrı bir özellik katmaktadır.

Camide Sakal-ı Şerif bulunmaktadır. Ayrıca Müze Müdürlüğünce envanteri çıkartılan 24 adet etnoğrafik değere haiz teberrükat eşyası 2005 yılı içerisinde Kayseri Vakıflar bölge Müdürlüğüne teslim edilmiştir.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan caminin alanı 120 m2 ve toplam arsası 200 m2 dir.

 

Kaya Camii

Camii 1715 yılında kayadan oyma olarak yapılmıştır. Daha sonraları 1955 yılında camii cemaati kayadan oyma caminin önüne tek kubbeli taş ile bir camii inşa etmişlerdir.Tek şerefeli cami minaresi taş yapıdır. 

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan caminin alanı 100 m2 ve toplam arsası 110 m2 dir.