Çiftçi de, tüketici de PERİŞAN 

Nevşehir de bu kış hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ardından gelen geçici soğuk hava ile birlikte erken çiçek açan badem ve kayısı ağaçlarını olumsuz etkiledi.


Öte ayndan “Hububatta Konya, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir illerinde sararmalar görüldü. Yine bu şehirlerde şekerpancarı ve ayçiçeğinde de don zararı var”

Nevşehir de 29, 30 ve 31 Mart günlerinde hava sıcaklığının -5'leri görmesi neticesinde yaşanan don nedeniyle kayısı, şeftali, kiraz ve elma ağaçlarını soğuk aldı. Hasarın boyutu konusunda resmi açıklama yapılmazken, ilk bilgiler ağaçlarda hiç meyve olmayacağı yönünde...Üzüm de de aynı sıkıntı bekleniyor.


Üretici; elma, erik, kayısı, gibi meyve ağaçlarındaki tomurcukların içlerinin çürük olması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti.
Don nedeniyle mağdur olan çiftçilere zararların ödenmesi konusunda Tarım Bakanlığı'nın bir çalışma başlattığı söyleniyor.Anlaşılan bu yıl kayısı,erik,elma,ceviz,badem başta olmak üzere bir çok meyvayı doya doya yiyemiyeceğiz...

Ektiğinden ve yetiştirdiğinden kâr elde edemeyen Türk çiftçisini Mart ayı sonunda yaşanan don olayları da olumsuz etkiledi. Pek çok üründe ciddi kayıplar var. TZOB, çiftçilerin borçlarının ertelenmesini talep etti .

Bu ürünlerde fiyatlar yükselecek 

Bu yıl fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, üzüm, ceviz, Antep fıstığı gibi ürünlerde rekolte kaybı bekleniyor. Bu meyve türlerinden özellikle fındık ve kayısı önemli ihraç ürünlerimizden. Bunlarda yaşanacak rekolte kaybı ihracatı da olumsuz etkileyecek. 

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Zengin, "Böyle bir hadiseyle ilk kez karşılaştık. Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duydum" dedi. Öte yandan kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı. 4 liraya sattılan kayısı şu anda 8 lira oldu.

 Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle, kayısı üretiminde önemli miktarda düşüş beklendiği bildirildi. Kentte 30-31 Mart ve 1 Nisan'da yaşanan don olayı, kayısı bahçelerine büyük zarar verdi.
 
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir hadiseyle ilk defa karşılaştıklarını, Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duyduğunu söyledi.
 
Yaşanan şiddetli soğuğa kayısı meyvelerinin dayanmasının mümkün olmadığını ifade eden Zengin, "Eğer kayısı çiçekteyse, çiçeğin içerisindeki dişicik borusunu yaktı. Yani o yumurtalık denen kısmı yaktı attı. Eğer meyvedeyse, meyveyi olduğu gibi yaktı. Hatta domurda olmasına rağmen, domur içerisindeki dişicik borusunu yaktığı için böyle bir don afeti yaşadık" dedi. Zengin, TARSİM, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma İstasyonu yetkililerince, sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yapılan ön tespitlerde hasarın beklentilerin çok üzerinde çıktığını dile getiren Zengin, şöyle konuştu:
 
"Hasarla ilgili şimdi ne dersek yanlış olur ancak 20 Mayıs'tan sonra tekrar araziye çıkacağız. O zaman belli olacak ama tahminimiz şu anda yüzde 90 civarında. Sadece barajdan bir kilometre içeriye doğru meyve görüyoruz. Diğer kısımların tamamı etkilenmiş durumda. Bir de bin 600 rakımın üstünde, o da tamamında değil yer yer domurda olmasına rağmen etkilenen yerler var."
 
Kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı
 
Don olayının ardından üreticilerin stokta bulunanlarla bu yılın ürünlerini satacağını ifade eden Zengin, gelecek seneye ise sıfır ürünle sezonu açabilecekleri vurguladı. Kentten geçen yıl 98 ülkeye yaklaşık 118 bin ton kayısı ihracatı yaptıklarını anımsatan Zengin, yaşanan don olayının ardından bu yıl kayısı ihracatında düşüş olacağını belirtti.
 
Zengin, "Şu anda sahada çalışmalar var. Bunlar netleşmeden bu senenin ihracat rakamlarını söylememiz mümkün değil. Benim görüşüm geçen yılki rakamı yakalayamayacağız. Yani kayısı açığımız olacak" diye konuştu.
 
Kayısının yanı sıra diğer meyvelerin de dondan zarar gördüğüne değinen Zengin, bunun fiyatlara da yansıdığını belirterek, "Kuru kayısı fiyatları ikiye katlanmış durumda. Mesela 4 liraya sattığımız kayısı şu anda 8 lira, 3 liraya sattığımız kayısıyı da şu anda 6 liraya satıyoruz" ifadesini kullandı.