2018 Nevşehir’i, kültürel ve tarihi açıdan tüm dünyanın bildiği bir barış kenti, bir marka kent konumundadır. Dünya’nın en büyük yer altı şehrinin tüm görkemiyle ortaya çıkartılma çalışmalarının devam ettiği; turistik ve görsel değerlere sahip Kapadokya bölgesinin, merkezidir. Anadolu coğrafyasının orta noktasında, transit geçiş güzergâhında yer almaktadır. Projelendirmesi yapılan otoyol ve fizibilite aşamasındaki hızlı tren hattı ile cazibesi daha da artacaktır. Tüm bunlar İlimizdeki trafik sirkülâsyonunu daha da hareketlendirecektir.

İnsan, taşıt ve çevre etkileşimiyle ortaya çıkan trafik güvenliği; olası problemlere karşı çözüm önerilerinin geliştirildiği sistemler bütünüdür. Trafik güvenliği; eğitim, donanım, alt yapı, kurallar ve kurallara uyma ile ilgili top yekûn bir olgudur. Trafik güvenliği, toplum olarak, empati ve sempati kültürüne sahip olduğumuz takdirde sağlanabilecektir.

İlimizde, yolcu ve yük taşımacılığı karayoluyla yapıldığından, arzu edilen güvenli bir trafik ortamı yeterince sağlanamamakta; trafik kazalarının daha sık olmasına neden olmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü - Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın yayınladığı İstatistik Bülteninde 2017 yılında Nevşehir’de 1073 ölümlü yaralanmalı kaza, 851 maddi hasarlı kaza; bu kazalarda da 1823 yaralanma, 53 vefat olmuştur. Yani 2017 yılında trafik kazalarında, her hafta 35 kişi yaralanmış, 1 kişide vefat etmiştir.

İlimizin yetkili kurum / kuruluşları, tabi ki konunun üzerine giderek “Nevşehir’de Trafik Güvenliği’nin” maksimum seviyelere çıkması için sürekli iyileştirme faaliyetlerini yürütmektedirler.Bizler bu araştırmamızla; Nevşehir’de güvenli bir trafik ortamının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlamayı amaçladık.  Çalışmamızı bir kitapta topladık.

Araştırmamızda, bizleri kabul edip bilgi ve belge veren yetkililere, görüşlerini belirterek yol gösteren arkadaşlara, kitabın yayınlanmasına destek veren Yetkililere teşekkür ederiz.

Çağdaş, bilimsel, teknolojik, ekolojik ve ergonomik çözümlerle; Nevşehir’in trafik güvenliğinde de bir model / bir marka kent olması dileği ile…

İşte Nevşehir’de trafik kazalarına sebebiyet verebilecek mevcut fiziki unsurlar:

-Taşıt yollarında çukurların bulunması

-Rögar ve kanal kapaklarının çukur veya yüksek olması

-Bakıma alınan yolların uzun süre tamamlanamaması

-Yolun bakımı yapıldıktan sonra mıcırların temizlenmemesi

-Taşıt yollarında yağmur/ ağaç sulama neticesinde su birikintilerinin oluşması

-Taşıt yoluna çok yüksek kasislerin yapılması

-Bölünmüş yollarda refüjlere, görüş alanını engelleyecek şekilde ağaç dikilmesi 

-Çok katlı yapıların bulunduğu yeni yerleşim alanlarına, trafik yoğunluğunu kaldıramayan dar taşıt yolu yapılması

-İş güvenliği tedbirleri alınmadan inşaat araçlarının yolları işgal etmesi

- Trafik levhalarının ağaçlardan dolayı görünmemesi

-Taşıt yollarında amaca hizmet etmeyen rögar ve ızgaraların bulunması

-Virajlı yollarda yol eğiminin işlevsel olmaması

-Yol bağlantıları ile uyumlu olmayan, büyük dönel kavşak yapılması

-Yol kaplamasının düzgün olmaması

-Düzenleme yapılan kavşaklarda / yollarda, eski çizgilerin silinmemesi 

-Yeterli park alanı/ duraklama imkânı olmayan cadde/sokaklarda, araç trafiği yoğun olan işyeri açılması

-Şehir içi yol kenarlarının otopark olarak kullanılması

-Otopark ihtiyacı olan yollarda, otopark alanları oluşturmadan yolların delinatörlerle daraltılması-Kavşaklarda araçların kuyruk oluşturmasına sebep olan sinyalizasyon bulunması -Bölünmüş yolda geçişin, ergonomik yapılmaması-Yaya kaldırımlarında elektrik / telekomünikasyon panolarının bulunması-Bölünmüş yolda, bir yönde yaya geçidi çizgisinin bulunup, diğer yönde yaya geçidi çizgisinin bulunmaması -Köprülü kavşaklı üst yolda yaya kaldırımının çok dar olması

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı