GESİAD'ın Girişimleri Sonucunda Nevşehir'in İlk Konsantresi Üretim Tesisi 

 Nevşehir İşadamları ve Sanayiciler Derneği (GESİAD)’ın girişimleri sonucunda şehrin ilk süt konsantresi üretim tesisi, Nisan ayında Acıgöl’de faaliyete başlayacak.

 

GESİAD Başkanı İrfan Avşar yaptığı açıklamada, ekonomi alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşu olarak şehrimizin kalkınması, istihdam oluşturulması adına çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

GESİAD olarak temel felsefelerinin küçük sanayiciyi KOBİ, KOBİ’leri ise ihracatçı firmalar olmaları yönünde teşvik etme, planlama yapmalarında ve yatırımlarında yol gösterme olduğunu kaydeden Avşar, bunun yanında şehre yatırımcı çekme yolunda da önemli çabalar gösterdiklerini ve bunun sonuçlarını aldıklarını söyledi.

Nevşehir’in 3T diye adlandırılan tarım, ticaret ve turizm ekseninde büyüdüğünü ancak bunun yeterli olmadığını belirten Avşar “ şehrimizin özellikle tarıma dayalı sanayisinin de gelişmiş olması gerekmektedir. İlimizde ağırlıklı olarak üretilen patates, üzüm, elma, pancar, kabak çekirdeği, süt gibi ürünlerin büyük işleme tesisleri kurularak il ve ülke ekonomisine yüksek katma değer oluşturmasını istiyoruz. Bu yönde daha önce ülkemizin büyük firmalarından Nazo’yla konuşarak cips fabrikasını satın almalarını sağlamıştık. Şimdi de yine ülkemizin önemli firmalarından AKNEV SÜT VE GIDA ÜRÜNLERİ şirketinin Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi’nde ilimizin ilk süt konsantresi üretim tesisini kurmaları yönünde yaptığımız çalışmalardan olumlu sonuç aldık. Fabrika binası inşaatı tamamlandı. Nisan 2014 tarihinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Fabrikada AB standartlarında üretim yapılacak. Türkiye ‘de yoğurt ve süt tozu üreten işletmelerde en fazla maliyeti sütün koyulaştırılması aşamasında oluşuyor. Türkiye ‘de yoğurt işleyen birçok işletme halen koyulaştırma ünitesine (vakum evaporatörü) sahip değildir. Bununla birlikte Türkiye’de koyulaştırılmış sütten elde edilen süt tozu ihtiyacının fazla olması da (süt tozu; bisküvi, çikolata, dondurma, şekerleme vb sektörlerde kullanılmaktadır) kayda değer bir durumdur. Koyulaştırılmış süt, süt ürünleri işletmeleri dışında, şekerleme ve dondurma gibi gıda ürünleri üretiminde de kurutulmuş süt veya diğer fraksiyonlarına göre daha fazla tercih ediliyor. Sütün, herhangi bir işleme maruz bırakılmadan taşınması, gerek nakliye masrafları gerekse çiğ sütün raf ömrünün kısa olması nedenleriyle işletmeler tarafından tercih edilmiyor. Çiğ süt, ısıl işlem ile koyulaştırılarak, bileşimindeki değişiklikler nedeniyle fazla miktarlarda ve daha stabil bir şekilde taşınabilmektedir. Nevşehir’de yıllık toplam 50 bin ton süt üretiliyor.  Yeterli miktarda ve kaliteli süt üretiminin varlığı, üretilen sütün hijyenik olarak AB standartlarında oluşu, üretilecek ürünlerin 70 milyonluk güçlü bir pazara hitap ediyor oluşu yatırımın bölge için önemini göstermektedir. Bölgede yatırım yoktur. Yapılacak yatırım ile sütün işlenmesi bu bölgede yapılacaktır. Fabrika günlük 70 ton, yıllık 21 bin ton süt işleme kapasitesine sahip olacak. Yatırım ile birlikte istihdam artışı sağlanacaktır. Bölgedeki süt üreticilerinin sütü yerinde değerlendirilecek. İnşaatın bitmesi ile birlikte makine teçhizat alınıp fabrika üretime geçecek” dedi..