Nevşehir’den toplam 7 projenin bölge finalisti seçildiği yarışmada, 4 projenin Altınyıldız Kolejine ait olması da dikkat çekti.  Liselerarası Tübitak Proje Yarışması Türkiye 1.liğini de elinde bulunduran Altınyıldız Koleji hazırladığı projelerin konuları ile de dikkat çekiyor.

            Bölge Finalisti olarak Kayseri  de yarışacak Altınyıldız Koleji projelerinden Tarih projesi “Muşkara’dan Nevşehir’e. Bir Osmanlı Şehir Tesisi”  Danışmanlığını Altınyıldız Koleji Tarih Öğretmeni İbrahim Demir ile Altınyıldız Koleji öğrencilerinden Burak Alevli ve İbrahim Yılmaz’ın hazırladığı proje Nevşehir’in İl olma serüvenini anlatıyor.

            Proje Danışmaı İbrahim Demir ;  2 yıldır Tarih projelerimizde bölgemizle ilgili konuları seçiyoruz. Bu yıl Nevşehir’in İl olma serüvenini tespit ettik.  Altınyıldız Koleji olarak hazırladığımız proje ile gurur duyuyoruz.  Nevşehir’i projemizle tüm bilim dünyasına tanıtmayı istiyoruz.

 

            PROJE ÖZETİ

 

Osmanlı tarihi boyunca farklı nedenlerle yeni şehirler kurulmuş olduğu gibi ,bazı köy yerleşmeleri de şekillendirilerek şehirleşmesi sağlanmıştır. XVIII. yüzyıl başında dönemin baş veziri Damat İbrahim Paşa’nın memleketi olan Muşkara’yı imar ederek adını Nevşehir olarak değiştirmesi bunların en güzel örneklerinden birisidir.

Bu çalışmamızda amaç ;Damat İbrahim Paşa’nın 1718 yılında başlayan Muşkara’yı Nevşehir’e dönüştürme sürecinde yapmış olduğu faaliyetlerini ve Nevşehir’in şehir ve tarihi coğrafya perspektifini araştırmaktır.

Bu araştırmamızda bilimsel ,sözlü, araştırma gezisi ve arşiv incelemeleri yöntemi kullanılmıştır . Nevşehir’in tarihinden ve Damat İbrahim Paşa’dan bahseden yazılı kaynaklar tespit edilerek taranmış ve ilgili veriler ortaya çıkarılmıştır.Bunlar arasında Osmanlı döneminde yazılmış fermanlar , yazılı emirler ,kitabeler,tapu ve kadastro kayıtları ve mimari  yapıtlar birincil bilgi kaynaklarını oluşturmuştur. Böylece Osmanlı döneminde bir köyün devlet görevlileri desteğiyle şehre dönüşüm süreci açıklanmaya çalışılmıştır.

Sonuç olarak 1584 tarihinde 187 haneli bir köy olan Muşkara,sonraki dönemde çeşitli nedenlerle nüfusu iyice kaybetmişken,1718 yılında başlayan imar ,iskan ve idari teşkilatlanma hareketleri sonucunda kısa sürede kasaba ,daha sonra kaza merkezi haline gelmiştir.Nevşehir’in yetiştirdiği en  önemli devlet adamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın  Lale Devri’ndeki icraatları  idari, sosyal,ticari ve kültürel hayata katkıları  Nevşehir’in değişim sürecini hızlandırmıştır.1954 yılında ise kendi adıyla anılan ilin idari merkezliği görevini üstlenmiştir.    

       Unesco Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan Kapadokya’nın baş şehri olan Nevşehir,bugün İç Anadolu’nun yükselen marka şehri olmuştur.Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan Nevşehir’in şehirleşme yolculuğunu   sizlerle paylaşmak istedik.