Nevşehirli akademisyen ve sanatçı Tuğba Renkçi Taştan’ın “Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin...” başlıklı kişisel solo sergisi İstanbul Eminönü’ndeki Bağımsız Sanat Vakfı Galerisi’nde izleyicisiyle buluştu.

Nevşehir'in sevilen saygın esnaflarından Üzeyir Reklam İşletmecisi Üzeyir Renkçi'nin kızı Sanatçı ve Akademisyen Tuğba Renkçi'nin dördüncü solo sergisi, “Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin...”sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

"Sergi için köylerden eski parçalar topladı..."

Sanatçı ve akademisyen Tuğba Renkçi Taştan, Nevşehir'in köylerinden teker teker topladığı yöresel antika eşyalarla sergisini daha da zenginleştirdi.

Tuğba Renkçi Taştan, Bağımsız Sanat Vakfı’ndaki, “Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin...” başlıklı dördüncü kişisel sergisinde, kapitalizmin oluşturduğu yeni dünya düzenindeki tüketim kültürüyle birlikte yok olan özgün, ulusal, toplumsal ve yerel kültürün, günümüz ve gelecek açısından yansımasını, yaptığı araştırma ve incelemelerinden yola çıkarak, mekâna özgü oluşturduğu enstalâsyonlardan oluşuyor. Yaşam biçimimizi oluşturan “kültür” kavramının temel alınarak bir araya getirildiği bu çalışmalarda, Anadolu’ya, Nevşehir yöresine, ve sanatçının kendi kültürüne ait, kullanılmış nesneler yoğun olarak yer almaktadır. Sanatçı ayrıca yönetilen dünyada alışkanlık oluşturan metaların sinsice toplumsal yaşama girip yerel kültürün yerine geçmesini açık uçlu bir sorgulamayla gündeme taşır.
Bağımsız Sanat Vakfı’nda gerçekleştirilen “Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin...” başlıklı sergide sanatçı, içinde bulunduğumuz dünyada, popüler kültürün tüketiciye hangi anlamlar yüklediğini toplumsal yaşamın kültürel bir metaforu olarak, kullanıcılarının izlerini ve ruhunu taşıyan, eski ve kullanılmış kültür malzemelerini mekânla ilişkilendirerek ele alır. Tarihin ve toplumun içinde sessiz kalmış, yok olmaya yüz tutmuş, aynı zamanda nostaljik bir niteliğe de sahip olan kültürel ve yerel kodları içinde barındıran nesnelerin formlarını, kişisel tarihinden de yola çıkarak yeniden yorumlamaktadır.
Bu sergi projesiyle sanatçı, kültürel nesnelerin üç boyutlu ve mekânsal bir sanat formuna dönüşmesiyle meseleyi kavramsal açıdan irdeleyerek, bunun görsel bir takım açılımlar üzerinden okunmasına olanak tanımaktadır. 

TUĞBA RENKÇİ TAŞTAN
Aslen Nevşehirli olan Sanatçı ve akademisyen Tuğba Renkçi Taştan, Gazi Üniversitesi Resim Öğretmenliği'nden 2009 yılında 3. olarak mezun oldu. 2009-2011 yılları arasında sanat eğitimine 2 yıl boyunca İngiltere'de devam etmiş, UniversityForThe Creative Arts, Master of Arts (MA)’da yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul’da, Yüksel Sabancı Sanat Merkezi’nde ilki “Kent-Kaos” ve ikincisi “Mutlak İtaatsizlik” temalı olmak üzere solo sergilerini açmıştır. 2016 yılında Ankara ve Bodrum’daki Nurol Sanat Galerisi'nde üçüncü solo sergisini gerçekleştirmiştir. Eğitim hayatı ve akademik kariyeri boyunca yurtiçi / yurtdışında çeşitli karma sergilere ve uluslararası sempozyumlara katılmıştır. Çağdaş sanat, kavramsal sanat ve enstalasyon gibi konularda yayımlanmış bildiri ve hakemli dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi, Resim Anasanat Dalı’ndaki Sanatta Yeterlik eğitimine devam etmektedir. 2013 yılından bu yana, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Bileşik Sanatlar Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Galerinin Açık Olduğu Gün ve Saatler: Salı-Cumartesi 11.00 – 18.30
Adres: Ankara Cad. Hobyar Mah. No: 3 Eminönü / İstanbul
Bilgi için:[email protected]


FİB Haber Merkezi olarak, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Araştırma Görevlisi Nevşehirli Sanatçı Tuğba Renkçi Taştan'ı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

Tuğba Renkçi Taştan'ın solo sergisi "Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin..." 29 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında Bağımsız Sanat Vakfı'nda!