2017 Yılı Kasım Ayı İtibariyle Trafik Kazalarına  ( Ölümlü – Yaralanmalı )Neden Olan Unsurlar ( Ülke Geneli )
 
Kusur Unsurları 2017 Ayı İçerisinde 2017 Yılı İçerisinde
Sürücü 14.673 177.304
Yaya 1.451 16.555
Araç 74 1.026
Yol 128 1.506
Yolcu 31 733
TOPLAM 16.357 197.124
 
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Özbaşak Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Murat Akbudak şunları belirtti;
Trafik İnsanların, hayvanların ve trafikte ki araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine denilmektedir. Trafik sadece içerisinde akışın yönlendirildiği bir yollar sistemi değil, aynı zamanda toplumun bireylerinin bir başka biçimde etkileşim de bulunma halidir.
Sürücülerin bazen hava şartları, bazen psikolojik değişlikleri araç kullanımına etken olmaktadır. İlimiz Nevşehir de son yıllarda yeni yapılan şehir içi trafiği üzerinde çizilen ve sayısı oldukça fazla olan yaya geçitlerinde duran veya geçiş yapmakta olan yayalara yol veren araç sürücülerini gördüğümüzde biz eğitimciler olarak çok mutlu oluyoruz.
Karşıdan karşıya geçen yaya kullanıcılarına geçiş hakkı veren sürücüleri Trafiğin gereğini yaptıklarını ayrıca bu kültürü yaşatacak çocuklarına ve hatta Trafikte bir başkalarına örnek olduklarını ifade etmek isterim. Bazen yayalara Yanan kırmızı ışığa rağmen araç sürücülerinin geçidi kullanmakta olan yayalara yol verdiklerini görmekteyiz. Mevsim şartlarının kış olması sebebiyle sürücülerin aynı zamanda yayaların eriyen kar sularının birikintilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Karayollarında şartlar ne olursa olsun hak yayaların olduğu ve yapılan uygulamanın doğru olduğu ancak tehlikeli bir davranış olacağını da ayrıca unutmamamız gerekmektedir.  Yayaların geçiş haklarını Yeşil Işık yandığında kullanmalarını ayrıca ışık yanana kadar ise beklemeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Her Sürücü, her yaya kendisinin haklı olduğunu düşünerek hareket eder. Ancak bazen bu böyle olmayabilir. Doğru bilinen birçok yanlışlıklar karşısında istenmeyen olaylar yâda davranışlarla karşı karşıya gelinebilir. Kendisine saygısı olanın Trafikte bir başkasına saygısı olur.
Bu nedenle; 
Trafik güvenliği konusunda sürücü ve yayaların bilinçlendirilmesine yönelik ve aynı zamanda genel bilgilerini güncellemek isteyen Nevşehir halkından araç kullanan yâda kullanmayan, yaşı 7 den 70 ‘e herkese kapılarımızı açıyoruz. Gruplar halinde yapılacak olan bu eğitimler Kurumumuz Özbaşak Sürücü Kursu bünyesinde işinde Profesyonel Uzman eğitimciler tarafından verilecektir. Bu eğitimler Trafik Mevzuat Kuralları ve Çevre Bilgisi, Trafikte Adap,  Acil durumlarda İlkyardım ve Sürücüler için Araç Bilgisi konularından oluşacaktır. Kurumumuz tarafından verilecek olan ve bilgilerini güncellemek isteyen halkımıza ücretsiz derslerimize davet ediyoruz.          
            Kamuoyunun bilgisine sunulur.
      yaya giremez ile ilgili görsel sonucu        mecburi yaya yolu ile ilgili görsel sonucu
      Yaya geçidi                  Okul geçidi         Yaya Giremez          Mecburi Yaya Yolu