TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, Türkiye'nin AB hedefinde herhangi bir sapma olmadığını söyledi.
Tekelioğlu, İzmir Swissotel'de "Gençlik, Demokrasi ve Değişim" konusuyla yapılan Parlamentolararası Yaz Kampı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB'nin birçok konuda müşterek işbirliği yaptığını, bunlardan bir tanesinin de parlamentolararası değişim ve diyalog olduğunu belirtti.

Bu projenin birçok maksadının bulunduğunu, AB'deki parlamenterlere Türkiye'yi tanıtmayı, Türkiye'nin AB vizyonunu ortaya koymayı amaçladıklarını vurgulayan Tekelioğlu, şöyle konuştu: 

"Bu maksatla yaptığımız toplantıların pek çoğu amacına ulaşmış durumda. Her ne kadar iyinin iyisi olsa da, şu da olsaydı dediğimiz noktalar varsa da yine de bu projeyi amacına ulaşmış kabul ediyoruz. 

AB hedefinde herhangi bir sapma yok. Elbette uygulamada bazı sıkıntılar var ama bütün bunların hepsi Türkiye'den değil daha çok AB ülkelerinden kimisinden kaynaklanan siyasi sebeplere bağlı. Ama biz AB hedeflerimizde herhangi bir sapma yok diyoruz. Bir kamuoyu araştırması yapılsa ve Türkiye halkına "AB standartlarını elde etmemiz doğru mu değil mi ? Ne düşünüyorsunuz?" diye sorsanız yüzde 100'e yakını müsbet cevaplanacaktır. Bu standartları önemsiyoruz.

Türkiye önemli bir safhadan geçiyor. Barış sürecini sonuçlandırabilirsek hem demokratikleşme hem insan hakları hem de hukukun üstünlüğü bakımından çok daha  hedeflerimize ulaşabileceğiz. Barış süreci çok önemlidir. Barış sürecini aksatacak her adım Türkiye'yi bu hedefinden uzaklaştırır. Herkesin bu bilinçle hareket etmesi gerekir."

Proje kapsamında AB ülkelerinden 10 heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Türkiye'den de 8 ayrı heyetin AB ülkelerine gittiğini, bunun yıl sonuna kadar devam edeceğini ifade eden Tekelioğlu, bundan sonra Trabzon, Nevşehir ve Paris'te toplantı düzenleyeceklerini ifade etti.

Tekelioğlu, öğrenci değişim programı olan Erasmus'un çok faydalı olduğunu, Türkiye'deki birçok gencin AB ülkelerine gittiğini, Avrupa'dan da birçok kişinin Türkiye'ye geldiğini dile getirdi.

Birçok yabancı parlamenterin de katıldığı etkinlik 5 Temmuz'a kadar sürecek.