Patates Fiyatları Yeniden Yükselmeye Başladı ...Ödemiş te tarladaki mahsulün yaklaşık olarak % 70 inin meydana gelen üç günlük don olayı, bu bölgede üreticiyi perişan etti. 

Soğuk hava ve don olayları, patates fiyatlarını yükseltti. Pazarda kilosu 2 liraya satılan patates, markette 3 lirayı buluyor. On gün öncesine göre hal çıkış fiyatı ise 1,3 liradan 1,8 liraya çıktı.


Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, don olayından sonra patates fiyatlarında artış gözlendiğini belirterek şunları söyledi: “Soğuk havalardan dolayı Ödemiş bölgesinde sökülemeyip eksi 7–8 dereceyi gören patatesin büyük bir bölümü tarlada dondu.
Geçen yıl kasım ayında Nevşehir bölgesindeki don olayının benzeri, bu sefer Ödemiş’te yaşandı. Depo çıkış fiyatı 65 kuruşa kadar gerileyen Nevşehir ve Niğde patatesinin fiyatı, don olayından sonra 0,90-1,10 TL arasına yükseldi.”

Spekülatif bir fiyat artışı beklemediklerini dile getiren Ekiz, “Çünkü Nevşehir ve Niğde’deki üreticinin elinde yeterince patates var. Üretim rakamı net olarak belli değil ama Türkiye’ye yetecek kadar patates var. Geçen seneye göre üretim, yüzde 30 civarında arttı. Ayrıca ihracat açık olmasına rağmen dışarıya patates gitmiyor, ihracat teşviki de yok. İç piyasada fiyatlar yüksek, dışarıda düşük olduğu için ihracat yapılmıyor. Bu durum, fiyatların yükselmesini önler.” diye konuştu.