Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu (MYO) Konferans Salonunda; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emir Erden, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yoğun katılımının olduğu konferansa, Üniversitemiz Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Aslan konuşmacı olarak katıldı.

 

Etkili bir sunum yapmada tecrübenin ve iyi bir hazırlığın çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeynep Aslan, “ Sunum yapmak eğitimin her aşamasında özellikle profesyonel iş yaşamamızda karşımıza çıkan bir husustur. Kısaca sunum yapmak profesyonel iş hayatının ve eğitimin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu nedenle sunum yaparken bazı kurallara uymamız gerekir. Etkili bir sunum yapmak için iki temel şarta ihtiyaç vardır. Bunlardan birincisi tecrübe diğeri ise iyi bir hazırlıktır” dedi.

 

Sunumun hazırlık aşamalarında, sunumun konusu ile amacının belirlenmesi ve sunumda kullanılacak materyallerin seçimi ile sunumda dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof. Dr. Aslan, “Sunumlar sırasında birçok hataların olduğunu görüyoruz. Özellikle sunum için hazırlanan slâytlarda kullanılan yazı karakterlerinin okunur olması ve yazı boyutunun bütün sayfa boyunca aynı olması gerekir. Arka fonlar seçilirken ise okunurluğa dikkat edilmeli ve sunumda yer alan satırların kısa olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sunumlarda kullanılacak slâytlarda sayfa sayısının 10’un üzerine çıkmaması gerekmektedir” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Zeynep Aslan, sunum sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ise, “ Sunumda dış görüntüye büyük önem verilmelidir. Sunum yapacağınız gün sunumun konusu kadar sizlerin seçeceği kıyafet de büyük önem taşımaktadır.  Sunumda giriş aşaması ve ilk iki dakika çok önemlidir. Çünkü en fazla hata bu bir iki dakika içerisinde yapılıyor. Sunum yapacak kişinin sunumunu herhangi bir kürsünün veya masanın arkasından yapmaması, sunumu yaparken dinleyicilere kesinlikle arkalarını dönerek sunum yapmamaları gerekmektedir. Ayrıca sunumda iletişim çok önemli olup, sunumun başarısı sizlerin iyi bir iletişimci olmanıza bağlıdır. İyi bir iletişimcinin ise çok okuması, birçok konuda bilgi sahibi olması, okuduklarını çok iyi bir şekilde yazıya dökebilmesi ve bunları da doğru bir şekilde sözlü olarak dinleyiciye aktarabilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra iyi bir de dinleyici olmanız gerekmektedir” dedi.

 

Sunumun aniden bitirişlerle tamamlanmaması gerektiğini ve herhangi bir mazeret içeren söylemlerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Aslan, “Hiçbir zaman sunumların sonunda konuşmanızı birden bire bitirmeyin. Sunumunuzu genel bir değerlendirme yaparak bitirmeniz en uygunudur. Sunum sonunda ise soru cevaplarda kesinlikle soru soranlarla asla tartışmayınız ve cevapta fazla ısrarcı değil orta yolu bulan bir davranış içerisinde yer alınız. Sunumun sonunda özellikle iletişim adresinizi bildiriniz” diye konuşmasına son verdi.

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, konferans sonunda vermiş olduğu değerli bilgilerinden dolayı Prof. Dr. Zeynep Aslan’a teşekkür ederek plaket takdim etti.