“NEVŞEHİR KU’AN GÜNLERİ (3) KAPSAMINDA PROF.DR.MUSTAFA ÖZTÜRK TARAFINDAN “KUR’AN VE TARİHSELLİK MESELESİ’’ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.

Nevşehir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile´´Nevşehir Kur´an Günleri-3´´ kapsamında şehrimize davet edilen Çukurova Üniversitesi  İlahiyat  Fakültesi Tefsir  Anabilim Dalı öğretim üyesi Temel İslami Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK  28/04/2015 Salı günü saat 16.00-18.00 arası  İlahiyat  fakültesi öğrencileri ve Kur’an gönüllüleriyle fakülte binasında  söyleşi yaptı. Akşam da saat 20.00´da Kapadokya Kültür Merkezinde  ´´ Kur’an ve Tarihsellik´´ konulu konferans verdi. Programda katılımcılara değerlendirme anketi düzenlendi.

          “Kur’an ve Tarihsellik Meselesi” adlı konferansta önce tarihselliğin ne olduğuna ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de bu meselenin 1990’lı yılların başında Pakistanlı İslam düşünürü Fazlurrahman’ın eserlerinin Türkçeye çevrilmesiyle yeniden başladığını söyledi. Tarihselliğin Kur’an’ı yorumlamadan kaynaklandığını, Hz. Ömer başta olmak üzere ilk dönem İslam âlimlerinin ayetleri kendi bağlamlarında ve şartlarında yorumlayarak Yüce Allah’ın ne demek istediğinin anlaşılmasına yönelik bir çabanın ürünü olduğunu ifade etti. Kur’an-ı Kerim’den örneklerle konunun daha iyi anlaşılmasını sağlama babında Maide suresinin 83. ayetinin geçmişteki durumu ile Haçlı Seferleriyle başlayan süreçte bugün yeryüzünün pek çok yerinde; Bosna’da, Irakta, Afganistan’da olmak üzere Müslümanların kanını döken Hıristiyanlar olduğunu söyledi. Özetle Kur’an’ın indiği dönemde Hıristiyanların Müslümanlara karşı daha munis bir tavır içinde oldukları halde, son iki yüz yıldır Hıristiyanların Müslümanlara kan kusturduğu belirtildi.

          Kur’an’ın indiği dönemdeki birçok uygulamanın Kur’an’ın evrenselliğini savunan Müslümanlar tarafından hiç uygulanmadığını ayetleri örnek göstererek ifade etti.

          Kur’an’ı daha nesnel ve samimi olarak anlamanın yolunun siretten/sünnetten geçtiğini söyledi. Kur’an’ın Hz. Peygamber’i takip etiğinin altını çizdi. Yani olaylar oluyor, sorular soruluyor onun üzerine yönlendirici, eğitici, yol gösterici ayetler iniyor. Bu konuda İslam âlimlerinin görüşlerini çeşitli tefsir ve fıkıh kaynaklarından vererek değerlendirdi. Kur’an’ı anlamak için vahyin nazil olduğu döneme gidilmesi ve derslerin oradan hareketle çıkarılması gerektiğini vurguladı. İyi bir Müslüman olmak için çok tefsir okumanın gerekli olmadığının  altını çizerken aslolanın öğrendiklerimiz yaşamaktan geçtiğini blirtti.

                    Sonuç olarak Kur’an’ın iyi anlaşılması için sahabenin rivayetlerini, sünneti ve siyer-i nebinin birlikte okunması gerektiğini ifade etti.

          Programda katılımcılara değerlendirme anketi düzenlendi. Ve katılımcılara Kur’an’ın anlamıyla  buluşmaları “ Kısa Açıklamalı Meal’’ hediye edildi.