Toplumların gelişmesi ve ilerlemesi, bünyesinde bulunan herkese birey olarak yaklaşabilmesine ve eşit standartlar sunabilmesine bağlıdır. Yaşam standartlarının dikkate alınmadığı toplumlarda göz ardı edilen her birey, en büyük engelle karşılaşmış demektir. Bu anlamda toplumun göz ardı etmemesi gereken engelli bireyler, her yönüyle topluma dahil edilerek birey olma hakkına sahip olmalıdır. Nitekim birey olmak haktır ve hakların verilmesi elzemdir. Engelli bireylere verilen imkânlar neticesinde elde edilen başarılar herkesin malumudur. Asıl engel onların hakkı olanın kendilerine verilmemesidir. 

Bu itibarla engelsiz bir yaşamın tesis edilmesi için toplumun bütün fertlerine ayrı ayrı görevler düşmektedir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak kurulduğumuz günden bu güne ‘Engelsiz Üniversite’ anlayışı ile hareket etmekteyiz. Engelli öğrencilerimiz, personelimiz ve vatandaşlarımız için üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. İnanıyoruz ki empati kurarsak birbirimizi daha kolay anlayacak ve bütün engelleri ardı ardına kaldıracağız.

Bu anlamda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmasına ve toplumun tüm kesimlerinin onları kucaklamasına vesile olmasını diliyorum. 

                                                                                                 Prof. Dr. Filiz KILIÇ
                                                                                                            Rektör