Nevşehir soğuk kış günlerinin etkisi altında. Ancak soğuk hava ile mücadele eden sadece biz değiliz. Birçok sokak hayvanı her yerin karla, buzla kaplandığı bugünlerde hayatta kalma mücadelesi veriyor. 

Eğer “Yaradan’dan ötürü yaradılanı sevme” kuralına inanıyorsanız, yalnız insanları değil, hayvanları ve bitkileri de sevgiyle kucaklayacaksınız. Hatırlayalım ki biz, “Nil kıyısında kuzuyu kurt kapsa, hesabı Ömer’den sorulur”şeklinde bir “yönetim ahlâki”nin de mirasçılarıyız.


Çetin kış şartları insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Soğuk kış günlerinde aç kalan başta serçe,kedi,köpek gibi sokak hayvanlarının yaşam mücadelesine sizde yardımcı olabilirisiniz. Osmanlı İmparatorluğunda karlı ve soğuk havalarda kuşları beslemek için vakıflar kurulduğunu biliyormuydunuz. O minik canların yaşaması için sizinde yapacağınız çok küçük şeyler olduğunu unutmayın…

Özellikle geceleri eksiye düşen hava sıcaklığı ile birlikte adeta dondurucu soğuklar yaşanıyor. Birçok sokak hayvanı bu dondurucu soğukta sokaklarda kimsesiz ve yardıma muhtaç halde.

OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN KARLI HAVALARDA KUŞLARI BESLEMEK İÇİN ÖZEL VAKIF KURDUĞNU BİLİYORMUYDUNUZ.
Şehirlerde insanlarla birlikte yaşayan kedilere, köpeklere, dağ başlarındaki aç kurtlara yiyecek hazırlamak ve sakat leyleklerin hayatlarını garantiye almak için hayır müesseseleri bina eden büyük ecdat, bu konuda benzersiz işlere imza atmıştır. 
Bu konuda Türk düşmanı Guer çok enteresan bir örnek veriyor: 
“Hayvanları beslemek için, Osmanlıların vakıfları ve ücretli adamları vardır. Bu adamlar sokak başlarında sahipsiz köpeklere ve kedilere et dağıtırlar... Sokaktaki ağaçların kuraklıktan kurumasını önlemek için bir fakire para verip sulatacak kadar kaçık Müslümanlara bile rastlamak mümkündür...”
Türk düşmanı Avrupalılardan Guer, Türkiye gezisi sırasında şahit olduğu bazı olayları dosdoğru aktarmaktan kendini alamıyor:
“Kasaplar her gün belirli sayıda kedi ve köpek beslemekle yükümlüdürler. Şam’da (Şam o tarihte bir Osmanlı kentidir) hastalanan kedilerle köpeklerin tedavisi için bir hayvan hastanesi mevcuttur.” (Moeurs et usages des Turcs).

Osmanlı döneminde üç kıtada ecdat tarafından Allahın yarattığı her türlü canlıya hizmet vermek için çeşitli vakıflar yapılmıştır. Yazımıza konu olan bu vakıf kurumlarının sadece birkaçının isimlerini zikredersek sanırım ne demek istediğimiz daha net bir şekilde anlaşılır;
Sokak kedileri ile ilgilenen Darül Miyav yani kedi vakfı, aynı şekilde köpeklerle ilgilenen Darül havhav yani köpek vakfı, hasta leyleklerle ilgilenen Guraba-i Laklakan, Mahalle mahalle gezip çocuklara helva dağıtan vakıf, Gölleri temizleyen vakıf, yaz aylarında evlere soğuk su dağıtan vakıf, yetim çocukları pikniğe götüren vakıf, şehir depolarında azalan su rezervini arttıran vakıf, Görme özürlülerin işlerini yapan vakıf, Cuma gününü şenlendirmek için eğlenceler tertip eden vakıf, Borçlu olanların borcunu ödemeye yardım eden vakıf, Anadolu’dan gelen misafirleri İstanbul’da ağırlayan ve ihtiyaçlarını karşılayan vakıf, evlenme çağına gelmiş ama kimsesi olmayan yetim kızların  çeyizini donatan vakıf, bakıma ihtiyacı olan evleri restore ederek yaşanır hale getiren vakıf, çöplüklerde fidan yetiştiren vakıf, kış mevsimi geldiğinde yiyecek bulamayan aç kurtları doyuran vakıf, Van gölünde acil yardım gemisi dolaştıran vakıf, Borcunu ödeyemediğinden dolayı hapse düşenin borcunu ödeyip mağdura yardım eden vakıf, Sakatlanan ve hastalanan göçmen kuşları tedavi eden vakıf,7  herkese günde iki defa bedava yemek veren Darüzziyafe vakfı, çalıştıkları evlerde eşya kıran hizmetçilerin zararını ödeyen vakıf, her sokağa 2 doktor tahsis eden ve hastaları evlerinden alan vakıf...
Uzun lafın kısası, biz dünyaya insanlığın ne olduğunu öğreten şanlı ve yiğit bir atanın torunlarıyız. Selam olsun karanlık dehlizlerde yolunu bulmak için bu ataya sarılan o şanlı nesle… Vesselam.

Gönderin yayınlayalım...!
Beklenilen kara Kış nihayet geldi çattı. Bu uzun ve soğuk kış günlerinde aç kalan sokak hayvanlarına elimizden geldiğince ev, iş yeri sokak caddelerde yardımcı olalım.Soğukta odunu kömürü olmayan varsa eğer elbette konu komşıu eş dost akrabalarımızı zaten inancımız ve insanlık gereği zaten kol kanat geriyor olduğumuzdan şüphemiz yok.

Fakat unutulmamalı ki aç kalan bir kedi köpek yada serçe nin yarın bizim kurtuluşumuz olabileceğini asla unutmayalım.
Şimdiden tüm sağduyu ve hassasiyetleriniz için teşekkür ediyoruz. Bu konuda balkonuna bahçesine aç kalmış serçe güvercin kedi köpek besleyen herkesten Allah razı olsun bu konuda sizin göndereceğiniz ve örnek olacak resimleri buradan FİB Haber ayrıcalığı ile yayınlayacağımızı belirtmek istiyoruz.