Hükümet, trafik sorununa çözümü hız sınırını artırmakta buldu. Trafik Yönetmeliğinde değişiklik öngören düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yerleşim yerleri içindeki ana yollarda hız sınırı 70 kilometreden 90 kilometreye çıkarıldı.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile bölünmüş yollarda hız sınırının 90 kilometreye çıkarılmasını olumlu bulduklarını belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Özellikle şehir içindeki bölünmüş yollarda hız limitinin artırılması ile trafik rahatlayacaktır.” dedi.

Bu yeni uygulamayla birlikte de hemen akıllara E-5'teki hız sınırı uygulaması geldi. Zira yıllardır E-5'teki hız limitinin 70 km. olmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.
Peki bu yönetmelikle E-5'teki hız limiti artırılacak mı? İşte şu günlerde İstanbullular bu sorunun yanıtını bekliyor merakla... İşte bu sorunun yanıtını almak için Ulaştırma Koordinasyon merkezini aradık ve aynen şu yanıtı aldık: "Bu konuda bir rapor hazırlanmaya başlandı. Fizibilite çalışmaları yapılıyor. E-5'teki hız limitinin artırılıp artırılmayacağına bu çalışmaların ardından karar verilecek." UKOME'nin kısa süre içinde E-5 için karar vermesi bekleniyor...

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile bölünmüş yollarda hız sınırının 90 kilometreye çıkarılmasını olumlu bulduklarını belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Özellikle şehir içindeki bölünmüş yollarda hız limitinin artırılması ile trafik rahatlayacaktır.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafik yoğunluğunun da azalacağına işaret eden Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “19 Şubat 2014 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği ile şehiriçi bölünmüş duble yollarda hız limitinin artırılmasını olumlu karşılıyoruz. Çünkü çoğu zaman trafiğin yoğun aktığı noktalarda hız limiti kimi yerde 50, kimi yerde 70 kilometreye düşüyordu. Kontrol noktalarında veya kameralı denetim noktalarında araçlar aniden hızını düşürünce istenmeyen trafik kazalarının yanı sıra can ve mal kaybını da beraberinde getiriyordu” diye konuştu. 

“HIZ IŞARETLERINE UYULMALI"

Şehiriçi bölünmüş duble yollarda hız limitinin 90 kilometreye çıkarılması hem istenmeyen trafik kazalarının önüne geçilmesi hem de trafiğin akışını sağlamak açısından iyi bir uygulama olacağının altını çizen TŞOF Başkanı Apaydın, “Yeni düzenleme ile Il ve ilçe trafik komisyonları ile ulaşım koordinasyon merkezleri (UKOME), yerleşim yeri içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları ile belediyelerin yapım ve bakımından sorumlu olduğu taşıma kapasitesi yüksek, can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alındığı, yaya geçişlerinin alt ve üst geçişlerle sağlandığı bölünmüş karayollarında, araç cinsleri için ayrı ayrı olmak üzere hız sınırlarını 32 kilometre, yerleşim yeri içinde bulunan diğer bölünmüş karayollarında ise 20 kilometreye kadar artırmaya yetkili kılınmıştır. Bu uygulama ile hız sınırı her araç için 90 kilometreye çıkarılabileceği gibi, azami 90 kilometre olmak üzere ayrı sınıftan araca farklı hız sınırı da getirilebilecek." ifadelerini kullandı. 

Hız arttırma yetkisi UKOME ve il trafik komisyonlarında olup, yapılan hız artışı değişikliği ile kavşaklarda yaşanan kazalarda düşüş olacağını düşündüklerini kaydeden Apaydın şöyle devam etti: "Altyapısı uygun olmayan ara yollarda hız sınırı 50 kilometre olarak korunmaya devam edecektir. Vatandaşımız hız limiti işaretlerine dikkat etmeli”