15-18 Ağustos 2016 tarihlerinde kutlanacak olan Hac-ı Bektaş Veli anma törenleri öncesinde Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu açıklamalarda bulundu.
Bu yıl ki törenlerde yine Alevi Bektaşilerin isteklerini bir kez daha gündeme getiren isim olan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Hacıbektaş-ı Veli’nin öğretilerinin dikkate alınması çağrısında bulundu.
Selmanpakoğlu, “Her yıl olduğu gibi bu kürsüden yaptığım konuşmada Alevi Bektaşilerin sorunlarını ve önerilerini dile getirdim. İnanç önderleri ve dernek, vakıf, federasyon temsilcileri ile yaptığımız değerlendirme toplantısında öne çıkan konuları da dikkate alarak üzerinde durduğum hususlar özet olarak şöyledir; Alevi açılımı adıyla hükümetin yaptığı toplantı ve çalıştaylar Demokrasinin eşitlik, laiklik ve insan hakları ile ilgili olmazsa olmaz ilkeleri bakımından yeterli bulunmadığından olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Bakış açısındaki bu olumsuzluklar giderilmelidir, açılım gerçekçi ve inandırıcı olmalıdır. Alevi ve Bektaşiliğin İslamın Anadolu Türkmen yorumu olduğu göz ardı edilmekte cem evlerinin ibadet yeri olarak tanınması bir türlü kabul görmemektedir. Cami ne kadar kutsalsa, cem evi de, kilise de sinagogta o kadar kutsaldır. Merkeze insan alınmalıdır. İnançsız olanlar bile sorgulanmamalı kimse kimseyi ötekileştirmemelidir. Tüm insanlar birbirine saygılı, kardeşçe mutlu yaşamalıdır. 1930 yılında şehir okullarından 1933 yılında da köy okullarından zorunlu din dersleri kaldırılmıştı. 1980’ de tekrar konuldu. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını yada bu aşamada seçmeli hale getirilmesi. Diyanet işleri Başkanlığı; sünni anlayışın fetva kurumu olmaktan çıkartılmalıdır. Tüm inançlara Atatürk döneminde olduğu gibi eşit mesafede olmalı kuruluş amaçlarına uygun hizmet vererek inançların birinin diğerine baskı unsuru kurmasını önlemelidir. Gecikmiş adalet, adaletsizliğin kılıfı olmaktan çıkartılmalı Madımak katillerinin zaman aşımı ile cezasız kalması gibi yollara gidilmemeli yeniden yargılama yapılmalıdır. Madımak insanlık müzesi haline getirilmeli ortaçağ karanlığı, anlayışı müzelerle de tarihe gömülmelidir. Alevi Bektaşi köylerine ve yerleşim yerlerine, cami yaptırma projesinden tamamen vazgeçilmeli devlet yardımı ve desteğinde ihtiyaçlar öne çıkartılmalı ayrımcılık yapılmamalı hizmet inanca ve siyasete bağlı olmadan verilmelidir. Tekke ve zaviyeleri kaldıran devrim yasasının korunması laiklik için önemlidir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır. Sonuç olarak birlik beraberlik içinde yurtta barış Dünya da barışın sağlanılması ve korunması için Hacı Bektaş Velinin öğretileri dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.