Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Eski Nevşehir Milletvekili Esat Kıratlıoğlu beraberinde bazı partililerle beraber seçim çalışmaları kapsamında Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Dadağı köyünü ziyaret ederek vatandaşlarla hasbihal ederler. Kıratlıoğlu, Dadağı köyünde çobanlık yapan hacı amcaya bir isteğinin olup olmadığını sorar.

Aldığı cevap şaşırtıcı bir o kadarda düşündürücüdür...!

Yaşlı çoban amcamız şöyle durur ve der ki; "- Esat bey, esat bey... Siz siyasiler kamyon şöförüne benzersiniz. Bir tosbağa (kaplumbağa) ezmemek için binlerce karıncayı ezersinizde haberiniz olmaz..." 


Dağdaki çobanın 1 oyu çok daha önemli ve anlamlıdır...!

İşte siyasetçilerin kulağına küpe olacak bu yaşanmış hadise de aslında bazı kendini beğenen çok bilmiş filozof vari aydınlarımız varya hani kendi oylarıyla çobanın oyunu bir tutmayan köylüsünü hakir gören onlara tepeden bakanlar... İşte sizin Beğenmediğimiz o Nevşehirli saygı değer çobanımızın sarf ettiği bu sözlerin hiçbiri sizden çıkmaz ya... İstisnalar kaideyi bozmamakla birlikte El avuç ovuşturan bazı çok bilmişlere ve siyasette yürüyenlere karşı bu tarihi söz için denilebilecek tek söz var; "Evet hacı amca, evet çoban emmi evet köylü dayım anlıyoruzki 1 çobanın oyu bazen çoğu insandan üstündür...!"

Milletin efendisi değil, hizmetkarı olabilen, bunu Türk siyasetinde ilk kez yüksek sesle telaffuz edebilen zihniyete selam olsun!

"Kendini zeka olarak diğer insanlardan üstün gören bir anlayışla “Benim oyum ile dağdaki çobanın oyu bir mi?” diyen bir mankene memleket olarak karşı çıkmış ve demokrasi anlayışına ters düşen bu zihniyeti reddetmiştik. Tabi ki çoban da olsa bir hüviyeti varsa oylarımız da diğer haklarımız da devletçiliğin eşitlik ilkesi gereği bir olmalıdır. "



Ahmet Esat Kıratlıoğlu kimdir?
ESAT KIRATLIOĞLU
O, GERÇEK BİR DEMOKRATTIR
Türk siyasetçi.
Avusturya Graz Üniversitesi Jeoloji Fakültesini bitirdi, aynı Fakültede Doktora derecesi aldı.
Nevşehir Belediye Başkanlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğü, 3. (XIV), 5. (XVI), XVIII. , XIX. ve XX. Dönem Nevşehir Milletvekilliği ile Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.
Evli ve 3 Çocuk babasıdır.


Ahmet Esat Kıratlıoğlu            
Ahmet Esat Kıratlıoğlu, 1930 yılında Nevşehir'de doğdu. Babasının adı H.Ahmet'tir.Avusturya Graz Üniversitesi Jeoloji Fakültesi mezunudur. Aynı Fakültede Doktorasını tamamladı. Nevşehir Belediye Başkanı, İller Bankası Genel Müdürü, 3, 5, XVIII ve XIX. Dönem Nevşehir Milletvekili, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı. Almanca ve İngilizce bilen Ahmet Esat Kıratlıoğlu, evli ve üç çocuk babasıdır. 
***

'N'olur sök şu direkleri!'
Nevşehir'in Türk siyasetine yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Esat Kıratlıoğlu, kafasının üzerinde dolandırıp durduğu saçları ve her fırsatta ne kadar iyi yüzücü olduğunu sergilemesiyle meşhur.  Bir dönem Tansu Çiller'i muhafaza ve müdafaa görevini neredeyse tamamen üstüne alan Kıratlıoğlu, çeşitli parodilere de konu olmuştu. Ancak 99 seçimlerinde Çiller tarafından listeye alınmayınca 'şoke olmuş', "Anneler çocukları bağırlarına basarlar.  Çok sıkı kucaklarsanız, çocuk boğulup gider. Bizimki de o hesap. Çok muhabbetten böyle olduk. Bizi çok sevdiğinden boğup gömdü herhalde" diye konuşmuştu. 
Formunu yaz-kış demeden üstü çıplak yaptığı yürüyüşlere borçlu olan Kıratlıoğlu'nun, Nevşehir'de seçmenlerle arasında geçen ilginç bir diyaloğu da aktaralım istedik: 1960'lı yılların sonunda Nevşehir'de kentin elektriklendirilmesi için epey çaba harcayan ve her seçim dönemi konuşmasına "Sizi elektriğe ben kavuşturdum. Bu direkleri ben diktirdim" diyerek başlayan Kıratlıoğlu'na, günün birinde bir köylü isyan etmiş: "N'olur, sök şu direkleri. Nereye götüreceksen, ne yapacaksan yap. Artık bize başka şeylerden söz et". 

Değerli büyüğümüz Kıratlıoğlu'nu saygı sevgi ve hürmetle yad ediyor hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Memleketimize hizmetleri için kendisine teşekkürlerimizi gönderiyoruz.