Ürgüp'te tandır ekmeğinin manavlarda ve pazarda satışının yasaklanmasıyla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğünden açıklama yapıldı.

Gıda, gıda ile temas eden madde ,malzeme ve yem ile ilgili faaliyet gösteren işletmeciler kendi faaliyet alanının her aşamasında 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yem kanunun da belirtilen şartları sağlamak ve bunları doğrulamakla yükümlüdür denilmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ilgili kanunun uygulayıcısı durumundadır.

Sağlığın korunması ve hijyen kurallarına uygun üretim yapılması ancak üretilen gıdada izlenebilirliğin sağlanması ile mümkün olacaktır. Yasal mevzuat ve kanunlarda bu izlenebilirliği temin maksatlıdır.

Tandır ekmeği üretimi normal ekmek üretiminden farklı bir uygulama içermemektedir. İlgili bildirimleri yaparak mevzuata uygun gerekli izinleri alanlar tandır ekmeği üretebilmektedir. Bu konuda hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Takdir edilmelidir ki izinsiz ve denetlenmeyen bir ortamda üretilen gıdaların güvenilirliği kalmamakta ve halk sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir.

2012/2 numaralı ekmek tebliği ise ambalajsız olarak satılan ekmek gibi ürünlerin mikrobiyolojik kontaminasyona maruz kalabileceği gerekçesiyle kasap, manav ve Pazar gibi yerlerde satışı yasaklanmıştır." denildi.

Faruk ÖZZENGİN Haberi