Kapadokya’nın dünya gözünde var olan değerinin maalesef bölge yöneticilerince farkedilemediğine dikkat çeken TURÇEV Başkan Yardımcısı Sağırsoy “Avanos’ta eskiden beri ırmak kıyısında bir yağma furyasıdır gidiyor. Devlet yıkacaksın demiş ama belediye yıkmamış, üstelik yeni ruhsatlar veriliyor. Buna dur demek gerekiyor” dedi. …
TURÇEV Avanos’taki Çevre Yağmacılığını Şikâyet Ediyor

Nevşehir ve Kapadokya’nın dünya gözünde var olan değerinin maalesef bölge yöneticilerince farkedilemediğine dikkat çeken TURÇEV Başkan Yardımcısı Sağırsoy “Avanos’ta eskiden beri ırmak kıyısında bir yağma furyasıdır gidiyor. Devlet yıkacaksın demiş ama belediye yıkmamış, üstelik yeni ruhsatlar veriliyor. Buna dur demek gerekiyor” dedi.

TURÇEV Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci İlter Sağırsoy, Avanos’ta hala kanun tanımaz kıyı yağmacılarını hem Turizm hem de Şehircilik ve Çevre Bakanlarına bir dosya ile bildireceklerini açıkladı.

Gazeteci İlter Sağırsoy, “Avanos’ta eskiden beri ırmak kıyısında bir yağma furyasıdır gidiyor. Devlet yıkacaksın demiş ama belediye yıkmamış, şimdi de bırakın yıkmaya yeni inşaatlara göz yumuluyor, buna dur demek gerekiyor” dedi. Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci İlter Sağırsoy, kıyı yağmacılığı konusunda sivil toplum örgütü olarak hareket geçtiklerini belirtirken geçmişte Kapadokya bölgesi ile ilgili bir girişimlerini de hatırlatarak, “bölgeye sahip çıkmak sadece gazetecilerin değil herkesin görevidir” dedi. Avanos’un Kapadokya bölgesinde olmasından ve peribacaları ile yeraltı şehirlerinin dışında bölgeye farklı bir turizm enstrümanı kazandırdığına dikkat çeken Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği Genel Başkan yardımcısı İlter Sağırsoy bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Avanos dünya harikası olan Kapadokya’ya apayrı bir harikalık katan değerlere sahip bir bölge. Çanak çömleğiyle, ırmağıyla ve ırmak kıyılarıyla bölgeye çok farklı bir flora yapısı da kazandırması sebebiyle Avanos’un Kapadokya’ya katkısı gerçekten çok değişik ve önemli. Ancak bu önemi nedense bölgede sanki sadece gazeteciler farkediyor gibi. Geçen seneye kadar Avanos’taki ırmak kıyısını yağmalayıp ticaret uğruna doğal çevre dengesini bozan, kıyı taşma ve koruma mesafesini yok sayan insanlara kimse dur diyemiyordu. Kaymakamlıkta belge var devlet yıkın diyor ama belediyeye bu yaptırılamıyordu. Şimdi belediye değişti sandık ki CHP gelince iş düzelecek. Ama gördüğümüz kadarıyla konu yine aynı devam ediyor, aynı tas aynı hamam yani. Şimdi bakın ırmağa 200 metreden az bir mesafede köprünün yanında ve değişik yerlerde ufaktan ufaktan inşaatlar başlamış ve hızla yükseliyor. Ve işin garibi sırf bölgeye ticari hareketlilik getirecek diye kimse ses çıkarmıyor. İyi de o ticari hareketlilik ırmak kıyısı olduğu için gelecek lakin bu sayede ırmağı da kıyısını da katledersek bu ticari hareketlilik nasıl gelecek. Dahası çevre ve doğa aşığı insanlar bu ticarethanelere oturmaksızın bu ırmağın kıyı güzelliğinden istifade edemeyecek mi? ya da kendilerine “ hak görülen” daracık alanlarla mı yetinmek zorundalar. Bu işin takipçisi olacağız. Geçmiş dönemde de peri paçalarının ortasına otel dikenlerle ilgili bir çalışmamız olmuştu. Şimdi de yine bu sıkıntıyı rapor haline getirip Turizm Bakanımız ve Çevre ve Şehircilik bakanımıza takdim edeceğiz”