Kırsalda yaşayan çocukları sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleriyle buluşturan Sinemasal, beşinci yılında #AŞK temasıyla İç Anadolu’nun çocukları için yollarda. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinemasal Kültür Sanat Derneği iş birliğiyle 4 Mayıs’ta Kırıkkale’de başlayan festival; Yozgat, Kırşehir, Niğde ve Aksaray’ın ardından 19, 20 ve 21 Mayıs 2017 tarihlerinde Nevşehir’de tamamlanıyor.
 
2013’ten bu yanaTürkiye’nin 32 farklı ilinde42 bin çocuğun geleceğine, sanatın tüm renklerini kullanarak katkıda bulunan Sinemasal,İç Anadolu etabının kapanış etkinlikleri için sıra dışı bir yöntem uyguluyor.Göreme Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Dimes’in katkılarıyla Nevşehir ili ve ilçelerine bağlı yüzü aşkın köyde yaşayan 4 bin çocuğun 19, 20 ve 21 Mayıs 2017 tarihlerinde üç gün boyunca Göreme Açık Hava Müzesi’nde buluşturulması planlanıyor.
 
Çocuklar, kendileri için düzenlenecek olan festivalde, coşku ve sevinç dolu anlar yaşayacak. Eğitici atölyelerden sanatsal gösterilere kadar birçok etkinlik çocukların hayatına renk katacak. “Sinemasal İç Anadolu” etabı kapanış etkinliklerinde açık hava sinemasının yanı sıra bir çok sürpriz de çocukları bekliyor. Bir sinema kültürü festivali olarak 2013’te yola çıkan Sinemasal 5. yılında çocukları tiyatro ve müzikle de buluşturuyor. Festival kapsamında Yozgat Sanat Tiyatrosu’nun ''Mutluluklar Ülkesi'' isimli çocuk tiyatro oyunu 3 gün boyunca açık havada sergilenecek.21 Mayıs Pazar günü ise festivalin kapanışı çocuklar için en büyük rol modellerden biri olan Barış Manço’nun anılacağı Kurtalan Ekspres konseriyle yapılacak.
 
Sinemasal’ın kurucusu olan ve kendisini hayalperest olarak tanımlayan Enes Kaya; ‘’Kapadokya  #AŞK ile yola çıktığımız beşinci yıl rotamızın şüphesiz en eğlenceli açık hava sinemalarından birine ev sahipliği yapacak. Peri bacalarının içerisine konumlandırılacak olan festival alanı, açık hava sinemaseverlerini baştan çıkaracak bir tarza sahip olacak.Bu masalsı atmosferde düzenlenecek olan festival, çocuklara hayatlarında unutamayacakları masalsı bir festival atmosferi yaşatmanın yanı sıraturistlere de farklı bir deneyim sunacak.’’ dedi.
 
2013’ten bu yana Türkiye’nin 5 farklı bölgesinde festivalin yönetmenliğini yapan Esra Yaşar ise ‘’Beşinci yılımızda Aşk temasıyla yollardayız.Aşk, derinden sevmek demektir. Sevgi ise sorumluluk, saygı ve ortak bir gelecek getirir. Biz de tamamen gönüllülük esasıyla bu söylemiçocuklara aşılamaya çalışıyoruz. Bundaki en büyük amacımız; sevgi ile kurulacak ve saygı ile korunacak bir dünyanın inşasında çocukların büyük rol alacağını düşünüyoruz.’’ şeklinde konuştu.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinemasal Kültür Sanat Derneği iş birliğiyle organize edilen festivalin kapanış etkinlikleri Göreme Belediyesi ev sahipliğinde veDimes’in katkılarıyla hayata geçiriliyor.Festivalin kapanış etkinliklerine aynı zamanda  Ajans Press, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir İl Özel İdaresi de destek veriyor.
 
Büyükşehirlerde gerçekleşen kültürel ve sanatsal etkinlikleri coğrafi ve ekonomik açıdan dezavantajlı konumda olan bölgelere taşıyan Sinemasal, hayatında ilk kez açık havada film izleyen bir çocuğun gözlerindeki ışıltıyı görmek için 19-21 Mayıs 2017 tarihlerinde sizleri de festival coşkusunu yaşamaya davet ediyor!
 
Festivalin üç günlük kapanış etkinlikleri programı ise şu şekilde:
 
Aktiviteler: 19-20-21 Mayıs 2017 / 13:00-21:30
13.00 Yüz Boyama, Resim ve Kukla Atölyeleri
15:00 Masal Atölyesi, Hayal Çemberi
16.00 Barış Manço - Büyümüş de Küçülmüş (Hayal Paylaşımı)
17.00 Köyün Sesi Şarkı Yarışması
18.00 Açık Hava Tiyatrosu
20.00 Açık Havanın Büyüsünde Film Gösterimi
 
Tiyatro Gösterimleri:18:00-19:00
19 Mayıs 2017 Cuma - Mutluluklar Ülkesi
20 Mayıs 2017 Cumartesi - Mutluluklar Ülkesi
21 Mayıs 2017 Pazar - Mutluluklar Ülkesi
 
Açık Havanın Büyüsünde Film Gösterimi:20:00-21:30
19 Mayıs 2017 Cuma - Nadide Hayat
20 Mayıs 2017 Cumartesi- Ekşi Elmalar
21 Mayıs 2017 Pazar - Troller
 
Konser: 21 Mayıs 2017 Pazar / 15:00 -17:00 - Kurtalan Ekspres
 
Adres: Göreme Açık Hava Müzesi Otoparkı
 
Web Sitesi: www.sinemasal.org
 
Etiketler: sinemasal, sinema, festival, kültür, sanat, çocuk, iç anadolu, kırıkkale, yozgat, kırşehir, aksaray, niğde, nevşehir
 
Hashtagler: #sinemasal #ask #icanadolu #festival #masalaortakol #kırıkkale #yozgat #kırşehir #aksaray #niğde #nevşehir
 
Sinemasal Hakkında
 
Sinemasal, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukları, sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleriyle tanıştıran sosyal bir girişim.
 
2013 yılında kuruldu ve bugüne kadar Türkiye’nin 29 farklı ilinde 35 bin çocuk ve ailesinin, hayatlarında ilk kez kültür sanat deneyimi yaşamalarına vesile oldu.
 
2013’ten bu yana 29 farklı ülkeden gençlerin katılımıyla organize edilen Açık Hava Sinema Festivali konsepti AB tarafından En Geniş Kapsamlı Gençlik Projesi olarak seçildi.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, En Yeni ve Başarılı Festival Konsepti unvanını aldı.
 
Harvard Üniversitesi ve MIT Media Lab tarafından Ortadoğu’nun ilham veren sosyal girişimlerinden biri olarak seçildi ve Boston’da Generational Ambassador ilan edildi.
 
Sinemasal’ın yolculuğunu çocukların gözünden yansıtan bu video, yapılan çalışmaları daha iyi anlatıyor: https://vimeo.com/86586173