Kayseri 11.Bölge UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi)  Koordinatörlüğünde düzenlenen “UMKE Temel Eğitim Ve Tatbikatı” başarı ile tamamlandı. Eğitime Nevşehir ve Niğde İllerinden toplam 19 kişilik UMKE Gönüllüsü katıldı.

 

Nevşehir’de düzenlenen UMKE Temel Eğitim ve Tatbikatında eğitimci olarak, Nevşehir İlinden Aygen TAŞPINAR. Kayseri İlinden Dr. Deniz GÜNEY, Dr. Ersin YEL. Nazif GÜMÜŞSOY ve Niğde İlinden Şebnem ARSLAN görev alırken, eğitime programına Niğde'den 8, Nevşehir'den 11 kişilik bir ekip katıldı.

 

UMKE Temel Eğitim Programı, 4 gün teorik ve uygulama, son gün ise tatbikat olmak üzere toplam 5 gün de tamamlanan program sonucunda katılımcılara, UMKE Görev Tanımları ve Mevzuat, Afet ve Olağan Dışı Durumlar, Türkiye'de Afet Yönetimi, Afetler ve Acil Durumlar, Temel KRBN, Etkili Ekip Çalışması. Afet Psikolojisi, Olay Yeri Yönetimi, Enkaz Güvenliği, İletişim ve Haberleşme, Kampçılık ve Çadır Kurulumu, Temel Yaşam Desteği, Damar Yolu Açma, Crush Sendromu, Hasta Taşıma Teknikleri. Multipl Travmalı Hastaya Yaklaşım, Triaj gibi konularda gerekli eğitim verildi. Ekipler eğitim programı sonrasında düzenlenen tatbikatla bilgilerini pekiştirdiler.

 

Gerçeği Aratmayan Tatbikat

 

Nevşehir İtfaiye Ekipleri, UMKE ve 112 Acil Servis ekiplerinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği meydana gelen çoklu bir trafik kazası sonrası yaralılar için ekipler seferber oldu.

 

Trafik kazası sonucu yaralanan kişilerin kurtarılması amacı ile gerçekleştirilen tatbikatta, önce İtfaiye ekipleri olay yerine gelerek güvenlik tedbirlerini aldı. Kazada alev alan araç söndürüldü. İtfaiye ekiplerinin olay yerinde gerekli çalışmaları yaparak yaralılara ulaşması ardından, olay yerine intikal eden UMKE Ekipleri, burada yaralılara ilk tıbbi müdahaleyi gerçekleştirdi.

 

Araç içerisinde sıkışan yaralıların zarar görmemesi için gerekli her türlü tedbiri alındı. Koordineli yapılan çalışmayla, yaralılar araçlardan çıkarıldı. Telsiz muhaberesini aralıksız kullandığı tatbikatta, komutlar eşliğinde hareket eden UMKE ekipleri, araçta sıkışan 3 yaralıyı 112 Acil Servis ambulanslarına başarı ile naklederek, hastaneye sevklerini gerçekleştirip, başarılı bir tatbikata imza attılar.

 

Yangın Söndürme Eğitimi

 

Tatbikat sonrası Nevşehir İtfaiye Müdürlüğünden Gökhan AÇIK tarafından UMKE ekiplerine Yangına müdahale eğitimi de verildi. Ekipler bu eğitimde yangın tüpünün kullanımı ve Yangın söndürme tekniklerini uygulamalı olarak görme imkânı buldular.

 

 

Değerlendirme Toplantısı

 

Tatbikatın ardından UMKE Ekiplerin katılımı ile değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Hakan ÖCAL, UMKE Temel Eğitim ve Tatbikatını başarı ile tamamlayan Ekipleri tebrik ederek, bu tür eğitim ve tatbikatların ekiplerin kendilerini geliştirmeleri adına devam etmesi gerektiğini vurguladı.