Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP) Yerel, Bölgesel ve Özel Çevre Sorunları Toplantıları ile “Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yenilenebilir Enerji Olanakları” konferansı 16-17 Kasım 2013 tarihlerinde Ürgüp’te yapıldı. Konferans, TÜRÇEP Koordinatörü, EUROSOLAR Türkiye (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü) Başkanı ve Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar tarafından Ürgüp Sinema Salonu’nda verildi.

 Konferansta güneş, rüzgar, biyokütle ve yer ısısı gibi doğayı yıpratmayan %100 yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın devamlılığı için gerekliliği ve bunların dünyada kullanımında artış hızları açıklandı. ABD ve Türkiye’nin 2020 yılına dek %20 daha az fosil yakmayı, %20 daha çok yenilenebilir enerji kullanmayı ve enerjiden %20 iktisat yapmayı ana hedeflerine aldığı vurgulandı. Akıllı ve aptal şebekenin yenilenebilir enerjideki önemi, Sinop ve Silifke Akkuyu’daki santrallerin nükleer enerji üretimi olmayıp Avrupa’nın atıklarının konacağı tesisler olduğu; bunun “İmtiyazlı Ortaklık” anlaşması ile sağlandığının belirtilmesi dikkati çekti.

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’de ekoloji konusunun önem kazandığını, Gezi Olayları sayesinde aynı düşünen insanların buluştuğunu, partilerin, odaların tüm STK’ların çevre sorununu siyasallaştırdığını ve çevre sorunlarının gündeme yerleştiğini vurguladı. Devletin de bu durumu değerlendirip “Denge ve Denetleme Ağı” sistemi kurarak yurttaşın bu konudaki duyarlılık ve teşebbüsünü bizzat örgütlediğini söyledi.

Konferansta ayrıca dinleyiciler, Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’a güneş ve rüzgar enerjisi ile ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatını da yakaladı.

Ürgüp’te güneş enerjisinden elektrik üretimi

Güneş enerjisinden elektrik üretecek olan firmanın yetkilisi ise Ürgüp’teki çalışmalarının sonuçlanma aşamasında olduğunu ve bir hafta sonra müşterilerine hizmet vermeye başlayacaklarını anlattı. Firma yetkilisi, özellikle patates tarlaları ve bağ evlerinin elektrik sorununun en ekonomik şekilde güneş enerjisinden çözümleneceğini, konut sahiplerinin de bu konuya ilgi gösterdiğini açıkladı.

TÜRÇEP ve İÇAÇEP Toplantıları

TÜRÇEP Toplantısı, üye platformların katılımıyla 16 Kasım 2013 günü Ürgüp Öğretmen Evi’nde gerçekleştirildi. Platformun iç sorunları, geliştirilmesi ve özellikle yenilenebilir enerji konusunda etkinliklerinin artırılması ile Doğu Anadolu’da da örgütlenmesi konuları görüşüldü.

İÇAÇEP Toplantısı ise 17 Kasım 2013 günü yapıldı. Toplantıya Ankara, Niğde, Kırşehir, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Ordu’dan çevre dernekleri katıldı. Özellikle enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji konusunda aktivitelerin artırılması, Nevşehir, Erciyes dağı çevresi gibi kültürel ve doğal varlıkların korunma sorununun büyük önem taşıdığı illerde bu çalışmanın aciliyet taşıdığı görüşüldü.

Ayrıca, Kırşehir Çevre Derneği’nin başarılı çalışmalarının sunumu sonrasında İÇAÇEP’in Kırşehir’e gezi düzenlemesi kararlaştırıldı.