Nevşehir ve çevresinde üzüm üretiminin düşmesi ile üzüm fiyatlarında yüzde 70 oranında artış gözlendi.
Nevşehir ve çevre illerde hava şartları, don ve bazı bölgelerde de kuraklık ile üzüm üretiminde beklenen verim alınamazken, geçtiğimiz yıl aynı döneme nazaran fiyatların olumsuz etkilendiği de gözlendi.
Nevşehir’de pazara ve manavlarda üzümün azlığından ve az olması ile fiyatlarında ciddi şekilde artış göstermesinden şikayetçi olan vatandaş, fiyatların düşmesini bekliyor. Nevşehir de Pazar esnafı olan Erhan Doğan, bu yıl sadece üzümün değil bir çok meyvenin kuraklık ve don olaylarından etkilendiğini bu nedenle de fiyatların arttığını söyledi.Doğan, “bu yıl şeftali, muz, kayısı da ciddi oranlarda artış oldu. Ancak genelde Nevşehir bölgesinden gelen üzümdeki artış bizim işlerimizi zorlaştırdı. Nevşehir de yaşanan kuraklık, Mersin Adana bölgesinde de baharın ortasında don olmasıyla üzüm istenildiği kadar olmadı. Don ve kuraklık nedeniyle fiyatlar da geçen yıla göre iki katı artmış oldu” dedi.
Geçen sene 1,5 lira civarına sattıkları üzümü bu sene Ramazan ayından önce 2 lira’ya şimdi ise 3,5-4 liraya sattıklarını ifade eden Doğan, “Nevşehir de bırakın geçen seneyi Ramazan ayından öncesi ve sonrasında bile fiyatlar fark etti. Normal de şuan fiyatların 1,5 yada 2 lira civarı olması gerekirken, üzüm şimdi 3,5-4 liraya satılıyor. Bu haftalarda Nevşehir de ve yakın köylerde çıkan üzümlerin satılıyor olması gerekirken hem üzüm yok, olan da pahalı. Kuraklık ve istenilen yağışın olmaması fiyatları arttırdı. Bizim satarken zorlanıyoruz. Vatandaş iki, üç kilo almak yerine bir kilo alıp gidiyor.” Dedi.