Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile birlikte Kapadokya bölgesine gelen Yunan siyasetçiler ve iş adamları peribacalarını gezdi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteceği pazar ayinine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve Yunanistan Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Konstantinos Tsiaras, milletvekilleri, iş adamları ve sanatçılar, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile birlikte Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini gezdi. Türsab Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy'un de eşlik ettiği heyet Ürgüp ilçesinde bulunan Devrent Vadisi ve Avanos Paşağları ziyaretlerinde bölgenin tarihi ve coğrafik özellikleri hakkında bilgi aldı.

Yunan heyetin ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükelçi Uras, iki ülke arasındaki dostluk bağlarının gelişmesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti. Heyette Yunanistan'ın önde gelen iş adamları ve siyasetçilerinin bulunduğuna dikkat çeken Uras, "Önemli bir heyet ile buraya geldik. Aslında daha büyük bir heyet olacaktı ama Çin Başbakanı Yunanistan'a gelince maalesef heyetimiz biraz azaldı. Fakat önemli olan burada birlikte ülkemizi gezdirebilmek, bu güzellikleri tanıtabilmek.Bu tür ziyaretler İki ülke ilişkilerinin gelişmesine çok yardımcı oluyor. Mübadeleden önce burada çok kayda değer bir Ortodoks nüfus vardı. Burada Türkler ile iç içe yaşıyorlardı. Dolayısıyla buraya ayrıca kültürel bir ilgide var. O da burayla bağlantıları canlı tutuyor. Dolayısıyla turizm açısından bizim için tanıtılması önemli. Zannediyorum ikili ilişkilerimize getirdiği katkının yanı sıra bu boyutu da Yunanistan'da yansıdığı zaman olumlu olacaktır. Tabii ki hepimizin ortak kanaati şu; diyorlar ki, 'Biz eskiden Kapadokya'ya gelmiştik. O zaman buralar bir köy gibiydi, düzgün otel yoktu. Nereden nereye gelmişsiniz' diyorlar. Hepsi hayretlerini gizlemiyor, çok şaşırıyorlar. Özellikle belediyecilik hizmetlerini çok beğeniyorlar. Kentlerin düzeni, yolların düzeni, parklar, bahçeler, yeni yapılan otellerin kalitesi onları çok etkiliyor. Bu gün kaldıkları otel mesela yaşanamaz diye terk edilmiş bir yermiş ve restore edilerek turizme kazandırılmış. Otantik bir şekilde, eskiye saygı duyularak yapılmış. Bunlar onlar için çok cazip geliyor. Hatta yanımızda Avrupa'nın alüminyum fabrikasının sahibi de var. Kendisi burası için 'Rüya Gibi bir yermiş. Burayı nasıl daha önce bilmiyorduk' diyor. Memleketimizin zenginliklerinin duyulması bakımından da tanıtılması bakımından da bu geziler çok faydalı oluyor. Türkiye'nin nereye geldiği, ne kadar geliştiği onlar yakından görülüyor. Onun için faydalı buluyorum" dedi.

Türsab Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise, bu etkinliğin turizm açısından önemine dikkat çekti. 2015 yılında Yunanistan'dan Türkiye'ye 1 milyon turist geleceğini ifade eden Ulusoy, buna karşılık 1 milyon 200 bin Türk turistinde Yunanistan'a gideceğini kaydetti.

Türk turizminin gelişmesinin ancak komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde mümkün olabileceğini söyleyen Ulusoy, "Turizm bizim ekmeğimiz olduğu kadar itibarımızda. Özellikle Kapadokya bölgesi kültürel zenginlik bakımından, doğal güzellik bakımından, sportif faaliyetler, mutfak bakımından en önemli yöremiz. Burada komşu ülkeler ile yapmış olduğumuz çalışmalarda iki ülke arasındaki turizm trafiğini geliştirmek istiyoruz. Atina'daki Büyükelçimizin göstermiş olduğu gayret ile önemli şahsiyetlerin katıldığı bir gezi düzenlendi. Türkiye bir açık hava müzesi. İnsanıyla, tarihiyle, mekanlarıyla, mutfağı ile, geleneksel sanatlarıyla, folkloruyla mükemmel bir gezi imkanı sunmaya çalışıyoruz. Gayet güzel bir ağırlama oldu. Turizm komşuyla başlıyor ve gelişiyor. Yalnız Yunanistan Türkiye ilişkileri değil Çin'den Yunanistan'a, Yunanistan'dan Türkiye'ye, Japonya'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Yunanistan'a. Bu üçlü destinasyonu kurmaya çalışıyoruz. Ortak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Her gün de artan bir trafik ile bu gelişiyor. 2015 yılında Yunanistan'dan bize gelecek olan turist sayısı 1 milyon bizden gidecek olan turist sayısı ise 1 milyon 200 bin. Hem oradaki mutfak bizim damak tadımıza uygun hem de buradaki mutfak Yunanlıların damak tadına uygun. THY yapmış olduğu çalışmaları da gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Ülkemizin güzelliklerini, özellikle de bu yöreyi tanıtmaya çalışıyoruz. Gelişen müzecilik anlayışını sergilemeye çalışıyoruz. Çağıran, karşılayan, ağırlayan müze anlayışını da kendilerine izah etmeye çalışıyoruz. Turizm dostlarda, komşularda başlıyor. Komşularda bir Hadise olduğu zaman bizi üzüyor. Örneğin Mısır, Lübnan, Tunus, Irak ve Suriye'deki hadiseler bizi üzüyor. Biz turizm faaliyetlerimizi komşularımız ile geliştirmeye gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.