Enderûn Eğitim Vakfı’nın misafiri olarak Nevşehir’e gelen gazeteci yazar Taha Kılınç programlarına Diriliş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde başladı. Burada öğrencilere Kudüs hatıraları ve Kudüs’ün tarihten günümüze kadar gelen geleneklerinden bahseden Kılınç, programın sonunda öğrencilerin Kudüs’e dair sorularını yanıtladı.

Diriliş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki programın ardından Recep Tayyip Erdoğan Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi geçerek burada öğrencilere Kudüs’te bulunan tarihi yerler hakkında bilgi veren ve Kudüs’ün Müslümanlar için öneminden bahseden Kılınç, Kudüs’ün, İsra ve Miraç mucizelerinin gerçekleştiği belde olduğunu ve Müslümanların ilk kıblesi olduğunu ifade etti. Kılınç bu programının ardından Enderûn Eğitim Vakfını ziyaret ederek vakıf çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Öğleden sonra Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne geçen Taha Kılınç burada ‘Dünü Bugünü ve yarınıyla Kudüs’ başlığıyla bir konferans düzenledi.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Aras’ın Kur’an tilaveti başlayan konferansa Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Adem Çatak ve Prof. Dr. Seydi Battal Gazi Karakoç ve NEVÜ akademik ve idari personeliyle öğrenciler katıldı.

Konuşmasına Kudüs’ün Müslümanlar için neden önemli olduğunu açıklayarak başlayan Kılınç, Hz. Peygamber’in hadisinde 3 kutsal mabet arasında saydığı ve Kâbe’den önce Müslümanların yaklaşık 14 yıl boyunca yöneldikleri kıbleleri olduğu için Kudüs’ün Müslümanlar için her zaman önemli olacağını ifade etti.

Bugün bölgede yaşananlara değinen Taha Kılınç, Kudüs’ün ve Filistin’in geleceği için herkesin bulunduğu yerde, işini en güzel şekilde yapması gerektiğini söyledi. Tarihte Kudüs Fatihi olarak anılan Selahaddin Eyyubî gibi onun başarısını mümkün kılan arkada pek çok büyük kahraman bulunduğunu, herkesin Selahaddin olamayacağını ancak işini düzgün yapan herkesin Kudüs davasına en güzel bu şekilde hizmet edebileceğini de sözlerine ekledi.

Soru cevap bölümünün tamamlanmasıyla sona eden söyleşinin ardından Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’ndaki stantlara geçen Taha Kılınç, öğrenciler için kitaplarını imzaladı.

Üniversite programı sonrasında Simya Koleji’nde öğrencilerle buluşan Kılınç gazeteci, yazar ve olmanın faydaları ve zorluklarıyla ilgili öğrencilere bilgi veren Kılınç, gazetecilik ve yazarlığın şu aşamada sabır isteyen bir meslek olduğunu, mesleğin başında ciddi bir sabır ve azim gerektirdiğini belirten Kılınç ancak bu alanların da boş bırakılmaması gereken alanlar olduğu belirtti. Programın ardından öğrencilerin gazetecilik ve yazarlıkla ilgili sorularını yanıtlayan Kılınç buradan Baykar’da İHA ve SİHA Üretimi Performans ve Analiz Takım Lideri olarak görev yapan merhum Tarık Kesekci’yi ziyaret ederek henüz 26'sında elim bir trafik kazasıyla Rabbimize uğurladığımız Tarık, gönlü ümmetle dopdolu, idealist bir mühendisti. Kısa ömrünü -adeta erkenden gideceğini bilircesine- heyecanla ve aceleyle yaşadı, arkasında ilham dolu bir iz bıraktı. Rabbimiz rahmetiyle muamele buyursun, evladına ve ailesine sekînet ihsan etsin." dedi.

Daha sonra Enderûn Eğitim Vakfı Yönetimiyle buluşan Taha Kılınç burada gerek Kudüs davasına nasıl bakmamız gerektiği üzerinde dururken Enderûn Eğitim Vakfı hocalarından gelen soruları cevapladı.

Günün son programında Zeki Soyak Öğrenci Yurdu’nda Enderûn Eğitim Vakfı gönüllüleriyle buluşan Taha Kılınç burada son kitabı Dil ve İşgal’ın üzerinde durdu. Söz konusu eserde Eliezer Ben-Yehuda’nın Modern İbranicenin Doğuşu esnasında nasıl bir ciddiyetle çalıştığını günümüzde İslâm dünyasını adeta kilitleyen Filistin meselesinin çözümü için nasıl bir ciddiyetle ve disiplinle çalışılması gerektiğini bize gösterdiğini belirten Kılınç dinleyicilerden gelen soruları cevaplarken bir dinleyicinin ‘Kudüs’e gitmek için İsrail’den izin almamız gerekiyor. Buna rağmen Kudüs’e gitmeli miyiz sorusuna Kudüs’te bizleri orada Müslümanların beklediğini, bizim orayı ziyaret etmemizden İsrail’de rahatsızlık oluşturduğunun aşikâr olduğunu belirten Kılınç Müslümanların Kudüs’ü ziyaret etmekten vazgeçmemesi gerektiğini söyleyerek programı sonlandırdı.