FİB Haber Köşe yazarlarımızdan emekli öğretmen şair Türk ve Dünya Ozanları Ocağı Genel Başkanı Sadi Teltik, yaptığı röportaj ve kaleme aldığı yazları ile Nevşehir'in hafızasını tutuyor.

FİB Haber'de yayınlanan bu yazı dizisinde köşe yazarımız Sadi Teltik, Nevşehir Kasaplar çarşısında 70 yılı aşkın süredir terzilik yapan esnaflarımızdan Hüseyin Neşeli ile yapmış olduğu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

İşte köşe yazarımız Sadi Teltik hocamızın kaleminden, terzi Hüseyin Neşeli ile mülakat...

70 YILI AŞKIN TERZİLİK YAPAN, TERZİLERİN ÂHİ BABASI,SAYIN HÜSEYİN NEŞELİ İLE MÜLÂKAT:

Yer: CAMİÎ KEBİR CADDESİ,KASAPLAR ÇARŞISI

Tarih: 27 NİSAN 2024

Saat: 11:45

-Her zaman olduğu gibi defterimi yanıma aldım, doğruca Terzilerin Pîri Hüseyin Amca'm ile mülâkat için dükkânına vardım.Dükkân açık ama kendisi yoktu.Şöyle bir etrafa bakındım.Karşıda güneşleniyordu.Hemen yanıma geldi.Her zamanki nâzik ve beyefendi tavrıyla buyurun Hoca'm dedi.Ben de maksadımı beyân ettim,Selâmün Aleyküm Hüseyin Amca...ve Aleyküm Selâm Hoca'm diyerek dükkâna geçtik.Karşılıklı birer sandalyeye oturduk.Ne soracaksan sor, konuşalım dedi.

-Doğum yeriniz ve yılınız..?

-01.02.1942'de Nevşehir'de doğdum. Mahallemiz Tahta Cami.

5 erkek (Mustafa,Ahmet,Mehmet,Halil İbrahim,Hüseyin) ve 2 kız kardeşiz ( Düriye,İsmet).

Mustafa, Mehmet(Kunduracı), Ahmet(Bakırcı,kalaycı),Halil İbrahim,Hüseyin(Terzi)

Hacı Ahmet Abi'm, babanız Mehmet Teltik'in yanında bakırcılık yapmış.

Mehmet Abi'm de yıllarca Halk Kütüphanesi'nde Memurluk,Müdür Yardımcılığı ve Müdürlük yapmıştır.

-Hüseyin Amca;Mehmet Amca'yı ben çok iyi tanırdım.Rahmetli Metin Neşeli'nin babası idi.

Metin Neşeli, benim emsâlim,meslektaşım,çok sevdiğim gardaşımdı.O da babası gibi Kütüphane'nin her kademesinde görev almıştı.Bana, Kanka'm diye hitap ederdi.Nur içinde yatsın Sevgili Dostum.

-Mahalle komşularınız kimlerdi?

-Nuri Demirel,Palancı Rıza,Şekercioğlu Ali,Boyacı'nın Hüseyin,Tüccar'ın Mehmet Ali (Öbekli),Şoför Süleyman,Davut Neşeli,Muhittin Ağa,Hafız Ahmet Ağa,Nalbant İsmail,Sobacı Ali,Bakırcı Osman,Kasap Ali,Mehmet Acerer,Ahmet Taksu,Yakup Şanlıbaba,Abdi Irmak,Lütfi Kocakor,İbrahim Cingil...

-Şimdi de dükkân komşularınızdan bahsedelim...

-Kasaplar Çarşısı'nda olduğumuz için önceliği onlara tanıyalım:

Kasap Boran/Mustafa/Yücel Öncül,Tayyare'nin Efendi-Saadettin,Süleyman ve Hacı Kaymakçı,Ali Dörtkol,Mehmet Ali Arın,Nasıf Ağa (Onmuş),Mehmet Demir,Mehmet Uçar,Mehmet Gök,Ali Kodakoğlu,Semasi Alakoç,Süleyman ve Yaşar Küsmez,Şevket Dörtkol,Mehmet Yanar,Ali Onbaşı,Arıcı Kasap,Mehmet Uçar...

-Bu arada çay molası veriyoruz .Sağolsunlar Hüseyin Amca'm küçük tüp üzerinde,alimünyum çaydanlıkta çayı demledi bile...Çay ki ne çay.Gerçekten keklik kanı.Yanında Nevşehir'imizin meşhur tahinli simidini paylaşıyoruz.

Dükkana biri girdi.O da kim derseniz,Hüseyin Amca'mızın peşini bırakmayan,yanından hiç ayrılmayan,dükkanın müdavimi Ümit Küçükece.

Hüseyin Amca ile hemen bir fotoğrafını çekiyorum.Masanın üzerinde Ümit'e ait bir defter var.Oraya bir şeyler yazıyor.Baktım ki sanki matbaadan çıkmış gibi çok düzgün bir yazı.Bu defterin de fotoğrafını çektim.Gördüğünüzde bana hak vereceksiniz.Ben kendimden utandım.Deftere 5 yıldız verip imzaladım.Zira benim yazım sanki çivi yazısı.Gûya edebiyatçıyım.Neyse...

-Meslek hayatınız hk.bilgi verir misiniz?

-Hayrettin Çetinay,Mahir,Cemil Üzümcü ve Kemal Derin'in yanında çırak ve kalfa olarak çalıştım(1953-1959).1959'da usta oldum.Ada Mahalle, Hükümet Caddesi,Keçeciler Caddesi,Anıt Çarşı ve Kasaplar Çarşısı'nda işime devam ettim.Şu anda pek iş yapamıyorum.Zira gözüm görmüyor,kulağım duymuyor,dükkanı eşin dostun uğrak yeri olarak kullanıyorum.

23 Ekim 1962'de Askere gittim.Acemilik Aydın.Dağıtım Ankara Altındağ,Aydınlıkevler Jandarma Karakolu.Askerlik dönüşü (1964)

1965'de evlendim.2019'da eşim vefat etti.2020'de 2.evliliğimi yaptım.Bu evliliklerden çocuğumuz olmadı ancak 3 kız çocuğunu evlatlık edindik.Üçünü de gelin ettik.

-İdris Peygamber'imiz (A.S)'in de mesleği terzilikti.Eski Terziler kimlerdi,hatırladıklarınızı söyler misiniz?

-Sabri Gülen, Erol Gülen,Yakup, Nuri Azıtmaz, Avni Bekir Düzgün, Behzat Özcan, Hakan Arıdil, Mustafa Bal, Süleyman,

Esat Dörtkol,Sarı Mehmet,Neşet Kardeşseven, Faik Kardeşseven, Vasfi Ünal, Cavit Sütseven, Ekrem, Kemal Derin, Hayrettin Çetinay, Büyük ve Küçük Mahir, Bahri, Ahmet Savga(As Terzi- Topal Ahmet) ,Ahmet Top, Halil Hamleci, Atilla Tunç, Derviş Dağaslan, Mehmet Apalak, Ahmet Ünal, Necmettin Dündar, Metin, Şahin, Arif Bıkmazer,F evzi Kürekli, Fevzi Yapar, Teyfik Kaymakçı, Bünyamin-Yalçın-Metin (Sertbakan),

Mehmet Saatçi ,Asım Avdatek, Asım Otlu (Gömlekçi),Ömer Kafalı, Haşim Şahin Elvan, Bilal Kavrayan, Fehmi Başbuğ, Halis İmamoğlu, Sait Uygunol, Zafer Kaçmaz, Uğur İler, Cengiz Çetinkaya, Yüksel Koyuer,  Yüksel Terlemez, Muzaffer Gümüş, Vehbi Deveoğlu, Kemal Yazıcı(Tat Kemal) Eşref Demiray( Topal Eşref), Mustafa Erdoğmuş(Sarı Subay), Habil Polatel, Habil Demirbilek, Hazım- Memiş-Mehmet(Şanlıbaba), Sabri ve İlhan Çavuşoğlu, Kemal Gündüz, Ahmet Top, Muzaffer Taşpınar, Ali ve Derviş Dağaslan, Refik Bağışlıyan, Asım Özgün...

Yenileri de Modern Çarşı'da hizmet vermektedirler:

Giriş kat; Nurten Arıdil Teltik

Zemin kat; Menşure Duru, Nazan Gençtürk, Hatice Tanık, Nuray Tanık, Mücahit Bucak, Ali Umut

1.Kat; Erdal Tokluca, Meral Arıdil, Recep Taşpınar, Mehmet ve Yusuf Çetinalp, Şefika Saygılı, Nazmiye, Nurhan, Hasan Öğütalan, Tamer Kuruçay, Murat Tüfekçi, Mustafa Ayyıldız

Ayrıca Mustafa Baştürk, Orhan Turunç, Ferhat Karagöz, Münir Avcı, Cihat Karakelle, Necdet Kılınç...

-Burada araya girmek istiyorum.Okuyucularımın benden de bir şiir istediklerini duyar gibiyim.

GEL ONU SEVİNDİR,İHTİYACI VAR

Kara gün dostuna muhtaçtır gönül

Gel onu sevindir,ihtiyacı var

Bir çaya,kahveye hep açtır gönül

Gel onu sevindir,ihtiyacı var

Günleri karanlık,umut ver ona

Ömrünü tüketti,yaklaştı sona

Sen otur yanına,anlatsın sana

Gel onu sevindir,ihtiyacı var

Hele bir konuş ki açılacaktır

Kalbinden hem neler saçılacaktır

Duydukça yanından kaçılacaktır

Gel onu sevindir,ihtiyacı var

Yanına otur da derdini dinle

Dinlersen ferahlar,o da seninle

Bir dokun âh işit,yürekten inle

Gel onu sevindir,ihtiyacı var

27 NİSAN 2024

SADİ TELTİK

-Meslekle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

-Bizler;şalvar,gömlek, yelek, pantolon,pardesü,palto,takım elbise dikerdik.Emeğimizin karşılığını aldık.San'at ve meslek önceliğini savunduk.Gece yarılarına kadar çalışırdık.Ustamıza büyük bir saygı duyardık.Huzur, bereket vardı.Çalışkanlık,gayret ve helâl lokma ile bu hâle geldik.71 yıl oldu bu meslekte.Pazar günü dükkan açmak yasaktı.Çıraklık dönemimizde Usta'mızın ev ve bağ işlerini de görürdük.Eskiyle yeniyi şimdi siz kıyaslayın.Günümüze şükrolsun.Şimdilerde genellikle hazır giyime yönelindi.Tamirat ve tadilat, paça ve basit dikişle uğraşıyoruz.Usta yetişmiyor.Çırak bulunamıyor.

2013'de Ahi Kalkınma Ajansı, beni Yılın Ahisi seçti. Rahmetli Vali'miz Sayın Şinasi Kuş imzalı bu belge benim için oldukça değerlidir.

-Sohbetimiz 1 saat sürdü (Saat12:45)

Hüseyin Amca'ma teşekkür ediyorum.K endisi de teşekkür ediyor,bu mülâkattan büyük keyif aldığını bildiriyor.

-Öğle ezanı okunuyor. Sohbetimizi sonlandırıyor,dükkanı kitliyoruz (kilitliyoruz) ve üçümüz ( Ben,Hüseyin Amca'm ve Ümit Küçükece) öğle namazı için Hacı Şeyh Efendi Camii'ne gidiyoruz.

Mülâkat bizden,yorum sizden...Hoşçakalınız."