Tahinli simit denince akla ilk olarak Nevşehir geliyor. Nevşehir adıyla özdeşleşen Nevşehir tavası, kabak çekirdeği, besimeti neyse, tahinli simitte Nevşehirliler için aynı anlama geliyor. İlk olarak 1726’li yıllarda Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa ile Lale Döneminde yapılmaya başlanan ve Nevşehirle özşelen tahinli simitler, yaz kış vatandaşların iştahını kabartıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla Nevşehir'deki  taş fırınlarda başlayan hummalı çalışma sonrası maharetli ellerden çıkan tahinli simitler sadece Nevşehir değil şehir dışına, hatta yurt dışına bile gönderiliyor.

Nevşehir adıyla özdeşleşen lezzeti tahinli simit sabah kahvaltısı ve ara öğünlerin değişmez ismi olarak yıllardır kentte sofraları süslüyor. Yine cenaze evlerinde tahinli simit dağıtımı geleneği yıllardır devam ediyor.

Öte yandan, Nevşehir'de yaz tatilini geçiren gurbetçiler, tahinli simit satışı yapan esnafların da yüzünü güldürdü. 

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, yaz tatilini geçirmek için Nevşehir'e geldi. Yüzlerce gurbetçi, Nevşehir denilince akla gelen ve şehirle özdeşleşen tahinli simide yoğun ilgi gösterdi. 

Nevşehir'in vazgeçilmez lezzetlerinden "Tahinli Simit", gerek yurt dışında gerekse Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan gurbetçilerimiz içinde vazgeçilmezleri arasında gösteriliyor.

Nevşehir tahinli simidi, hiçbir katkı maddesi kullanmadan nohut mayasında yapılıyor. Tahinli simidin, Nevşehir simidinden farkı şekerli ve yuvarlak olması. Sindirim sistemine oldukça faydalı olan simidimizi rejim yapanlara, şeker hastalığı olanlara kısacası herkese tavsiye ediyoruz.

Nevşehir'in Meşhur Tahinli Simiti

Un, su, şeker, sıvı yağ, tereyağı, tahin gibi malzemeler kullanılarak hamuru yapılan tahinli üzerine susam döküldükten sonra fırında pişirilen ve servise hazır hale getirilen yöresel bir üründür. Bölgede genelde çayın yanında tüketilmektedir.

Nevşehir de pide ustaları yıllardır bu lezzeti sofralarımıza taşıyor.