NEVŞEHİR(MHA) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Bireysel Sulama  Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında % 50 hibe destekli İlimizde 2006-2012 yılları arasında 11 yatırımcı  desteklendi.
2007 yılında 5 yatırımcıya 37 bin 387 TL., 2008 yılında 3 yatırımcıya 11 bin 247 TL., 2012 yılında 3 yatırımcıya 75 bin TL olmak üzere toplam 11 yatırımcıya toplam 123 bin 634 TL. hibe desteği verildi. 
2012 yılında 1 yatırımcı  tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi, 2 yatırımcı ise Nevşehir’de ilk olan sistem yağmurlama sulama makinesi  hibe desteğinden yararlandı ve yaklaşık 400 dekar alan modern sulama sistemi ile sulanmaya başladı.
Pivot Sistem Yağmurlama Makinesi, 60 metrelik mesafelerde 5 kuleden oluşmakta. Tamamıyla galvaniz kaplı çelik borulardan ve çelik kontrüksiyondan oluşan sistem, betonarme bir platformun üzerinde dairesel dönüş yaparak hareket eder sulamayı otomatik olarak el değmeden yapar. Pivotlar 50 metreden başlayıp bin 100 metre yarıçapa kadar ulaşabilmekte. Bu sistem Büyük arazilerde en ekonomik sulama sistemi. Sulama suyunu diğer yüzey sulama sistemlerine göre %35-50 arasında daha az su kullanarak sulama yapabiliyor.
Sulanan alanlarda homojen su dağılımı yaparak işçilik, su ve zamandan tasarruf sağlar.
Pivot sulama makineleri %15’e varan eğimlerde çalışabilmektedir. Su kullanım randımanı %90-95’lere ulaşmakta. Binlerce dönüm alan el değmeden otomatik olarak sulanabilmekte.
-Tıkanma ve sızdırmada ciddi problemlerin yaşanmamakta. Suyu toprağa yağmur gibi yöneltmesinden dolayı çimlenmeye önemli etkiler sağlar. Sulamada buharlaşma ile ortaya çıkan kayıplar minimum düzeyde. Sistem toprak üstü sulama sistemi olduğu için tuzu kök bölgesinden altta filtre eder ve kökte tuz birikimini önler. Toprak zararlıları sisteme kolayca zarar veremez. Sistemin ekonomik ömrü 20-25 yıldır. Gübreleme ve ilaçlama, otomatik olarak tek bir merkezden verilmek suretiyle yapılmakta. Bu sistem modern yağmurlama sulama sistemlerinin en son örneklerinden birisi. 
Tamburlu Sistem Yağmurlama Sulama Makinesi, Otomatik tamburlu sulama makineleri, Ø90 mm ve Ø110 mm. Plastik hortumlu su tribün, şanzımanlı, arkasına istendiğinde sulama tabancası veya kanatlı yağmurlama sistemi takılabilen bir sulama sistemi. Sulama için kanat veya tabanca arabası opsiyonları mevcut. Makineye plastik hortumlar vasıtasıyla, bir su kaynağından bağlantı yapılabilir ve belirli bir basınç altında çalıştırılabilir. Hortumun sarılı olduğu makara saat yönünde ve saat yönünün aksinde 90 derece döndürülebilir. Tüm ekipman uygulama sonrasında kolaylıkla taşınabilir. İstenilen her tarlaya götürülebilir. Az işçilikle kolay kullanım sağlar (10 dakikada tek kişi ile kurulur.) Çalışmayı otomatik sonlandırır. Başında beklemek gerekmez. Enerji ve  su tasarrufu sağlar, her noktayı eşit sular . (Rüzgardan etkilenmez). Sulama suyunun miktarı ve sulanacak alan üzerindeki dağılımı ayarlanabilir.
Engebeli ve eğimli arazilerde çalışır. %80-%90 verim artışı sağlanır. Boru kaybolma ve kırılma derdi yok. Sistemin ömrü 35-40 yıldır.