banner177
banner195

9 Soru’da Mesleki Eğitim Merkezi

Nevşehir’de il milli eğitim müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurumun işleyişi ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını yayınladı.

9 Soru’da Mesleki Eğitim Merkezi

banner143
banner134

 NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de il milli eğitim müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurumun işleyişi ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını yayınladı.

Nevşehir Mesleki Eğitim Merkezince yayınlanan kuruma ilişkin sorular ve cevapları şu şekilde;  

Soru1: Çıraklık eğitiminden kimler yararlanabilir?

cevap 1:İlköğretim okulunu bitirmiş ve 14 yaşını doldurmuş olanlar, çeşitli sebeplerle örgün eğitim kurumlarına devam etmeyip çıraklık sistemiyle bir meslek kazanmak ve geleceğini kurmak isteyen gençler çıraklık eğitimini tercih etmektedirler.Ayrıca 19 yaşından gün almış yine en az ilköğretim okulu mezunu olanlarda çıraklık eğitimi için başvurabilirler.

Soru 2:Çıraklık eğitimine başvuran çırakların hakları nelerdir?

Cevap2: Sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmışlardır. Askerlik işlemleri eğitimlerinin sonuna kadar ertelenmektedir. İşyerlerinden ücret almaları sağlanmıştır. Bütün öğrencilik haklarından faydalanmaktadırlar. Mesleki yeterlilikleri sertifikaya bağlanmıştır.

Soru 3: Çıraklık eğitiminin işverene ne faydası vardır?

Cevap3:Aday çırak ve çırakların sigorta primleri Devlet tarafından karşılanmaktadır. İş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir. Aday çırak ve çıraklar, sözleşme ile işyerine bağlandıkları için gelişigüzel işyeri değiştirememektedirler. Ayrıca işyeri açmanın belirli kurallara bağlanmış olması, gelişigüzel işyeri açılmasını önlemiştir.

Soru 4: Kimler işyeri açabilirler?

Cevap 4: 3308 sayılı kanunun 30. maddesine göre ustalık belgesi sahipleri yada bu belgeye sahip kişileri işyerlerinde çalıştıranlar işyeri açabilirler.

Soru 5- Hangi çırakların askerlik tecil işlemleri yapılabilir

Cevap 5- Gerek 19 yaş altındayken kayıt yaptıranlar gerekse 19 yaşından gün aldıktan sonra kayıt yaptıran çırakların 23 yaşına kadar  askerlik işlemleri tecil edilir.

Soru 6- Ustalık belgesi olmadan işyeri açmanın  yada çalıştırmanın  bir cezası var mıdır?

Cevap 6- Ustalık belgesi olmadan işyeri açmak  ve çalıştırmak suçtur, 3308 sayılı kanunun 41. maddesi gereğince son aşamada işyeri kapatılmasına kadar uzanan  cezası vardır. Ayrıca  Ustalık belgesi olmadan  işyeri açılışına sebep olan kurumlarda  cezalandırılır(belediyeler, meslek odaları gibi)

Soru 7-İşyerleri ve ustalarımız Çırak alabilmeleri için neler gereklidir?

Cevap 7-Çırak öğrencinin en az ilköğretim mezunu olduğunu gösterir diploma aslı ve fotokopisi, sağlık durumunun o işi yapabilmesine elverişli olduğuna dair sağlık raporu, Çıraklık Sözleşmesi (veli usta ve çırak aynı anda  kuruma gelerek imzalayacaklardır) ustanın 
USTALIK BELGESİ aslı ve fotokopisi, ustanın USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ´nin aslı ve fotokopisi ,6 adet vesikalık fotoğraf, 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir.

Soru 8- Ustalık belgesi sahibi ustaların Usta öğreticilik belgesi alabilmesi için ne yapmaları gerekir?

Cevap 8-Ustalık belgesinin aslı ve fotokopisi ile 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle müracaat edilir. 40 ders saatlik kursa devam edilir.(kurslar hafta içi mesai sonrası yada  pazar günleri düzenlenmektedir) Kursu başarı ile tamamlayanlara USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ  verilir.

Soru 9 -3308 sayılı kanun dışındaki mesleklerde ustalık belgesi nasıl ve nereden alınır?

Cevap-9 - İlgili kanun kapsamı dışındaki mesleklerde 507 sayılı kanuna tabi işyerleri için 20 ekim 1993 de yayınlanan meslek odalarının belge vermelerine ilişkin yönetmelik gereğince ilgili meslek odalarınca verilir.(çorbacılık, dönercilik, kebapçılık, cep telefonu satıcılığı, bilgisayar satıcılığı gibi çıraklık sisteminde var olan mesleklerle bire bir olarak örtüşmeyen meslekler bu sınıfa girer. örnek: çorbacı aşçı değildir.)


Kaynak: Yayıncı FİB Haber
banner15

İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.