''KOPUK KUŞAK BEYAZ TÜRKLER''

Kitabınızın adı 'Beyaz Türkler Küstüler'. Sizin tanımınızla kimdir Beyaz Türkler?

 'Orijinal Beyaz Türk' 1940'lı yılların 'laik-hümanist' eğitiminin şekillendirdiği, tüm enerjilerini 'çağdaşlaşma' dedikleri ve fakat aslında Batı medeniyetine Yunan-Roma bacağından duhul etmeye çabalayan yurdum insanları. Günümüzdeki uzantıları da Beyaz Türkler. Hep kopuk bir kuşak olarak yetiştiler. Bugün hâlâ Anadolu'da neler olduğunu veya AKP'nin neden bu oyu aldığını anlayamıyorlar. 'Türk hümanizmi' denilen eğitim modeli, kültürel kodların kaybıyla sonuçlandı. Kodlar küçümsendiği için kayıp telafi edilemedi.

 

''BU İKTİDARLA KAYIPLARININ FARKINA VARDILAR''

Kime, neden küstüler peki?

Toplum onların bekledikleri gibi evrilmedi. Toplumculuğa evrileceği beklenirken, süper-bireyselciliğe evrildiğini gördüler. Arkalarını bir döndüler ki hâkim kültür kendilerininki değil. Bunun yeni farkına varılıyor çünkü hep öğrenmemek için direndiler ama bu iktidarla kayıplarının farkına vardılar.

 

''ESKİ KODLAR DİRİ''

Ne değişti bu iktidarla?

Eski olduğu düşünülen kodların aslında diri oldukları ortaya çıktı. AKP iktidarı, yeni dünya düzeni ve liberalizmin baskın olduğu döneme denk düştü, dolayısıyla diri unsurlar daha bir görünür hale geldi. 'New Age' bütün dünyada sıradanlığı yücelten bir anlayış. Ahlak bile göreceli hale geldi. Oysa özgürlükçülüğün de limitleri vardır. Hak, hukuk, ülke sevgisi, köken birliği ve milli gurur gibi kadim değerlerin üzerinde konuşulup toplumsal mutabakatı sağlama gayreti de görmüyorum.

''BU ÜLKENİN ENTELEKTÜELİ ÇOĞU KEZ ÇULSUZ  AİLELERİN ÇOCUKLARI''

Türkiye'deki elitizm karşıtlığına ne diyorsunuz? Başbakan 'zenci Türk' kavramını çok kullanıyor...

Yerleşik asilleri olmayan bir ülkede elite ve elitizme tepkinin yanlış yönlendirilmiş olduğunu düşünüyorum. Tepki, nepotizme, aferizme, kayırmacılığa, bizden olsun çamurdan olsun anlayışına olmalıydı. Bu ülkenin entelektüeli çoğu kez çulsuz ailelerin çocuklarıdır. Haksız kazançla gelen itibarla entelektüelizmi ayrı tutmak lazım.

 

''TÜRKİYE'DE ELİT YOK''

Türkiye'de bir elit kesim var mı?

Kelimenin asli anlamına sadık kalacaksak, hayır, yok. İyi okullarda okumanın avantajı oluyor tabii ama yerleşik elit bir kesimden söz edemezsiniz. Lordlar Kamarası'nı düşünün. Asiller aynı zamanda yargıç görevi yaparlar. Türkiye'de bu bağlamda elit bir zümre yoktur.

 

''HEM KAPİTALİST HEM MÜSLÜMAN OLUNMAZ''

Yeni Müslüman burjuvalarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

 'Burjuva' teriminin 'kapitalist orta sınıf' şeklindeki asli anlamına sadık kalacaksak, insan hem kapitalist hem de Müslüman olamaz diye kesip atmak zorunda kalırım, çünkü kapitalizmin artı değer yaratma ilkesi, İslam'ın 'kul hakkı'yla ille de çatışacaktır. Malum; üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları cennete girmez buyurulmuştur.

 

Kaynak:Ensonhaber.com