Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Hacıbektaş İlçemizi ziyaretlerinin 96.Yıldönümü nedeniyle yapılan anma töreninde konuşan Vali CEYLAN şunları söyledi ''Bilindiği üzere Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ilk adımları atılmıştır. Ülkemizi düşman işgalinden kurtararak tam bağımsız bir Türk devleti kurmak için Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatan ATATÜRK, Milli Mücadelenin başarıya ulaşması için tüm Anadolu insanım bir amaç etrafında birleştirmek istemiştir.
Anadolu topraklarının her bir taraftan işgal edildiği bu dönemde Mustafa Kemal ATATÜRK, Anadolu’da Ulusal Kurtuluş Hareketini oluşturmak amacıyla 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelerek Amasya Genelgesini yayınlamış, ardından Erzurum Kongresi ve akabinde Sivas Kongresini gerçekleştirmiştir.
Mustafa Kemal ATATÜRK, Kurtuluş Savaşının başarıya ulaşması için sağduyulu inanç önderiyle görüşmek ve onların desteğini almak istiyordu. Bu nedenle Sivas Kongresi’nden (04 - 11 Eylül 1919) sonra Ankara’ya varmak için izlediği duraklardan biri de, Hünkâr’m, Alevi-Bektaşiler üzerindeki misyonu nedeniyle Ulusal Kurtuluş savaşının kazanılması bakımından son derece stratejik değer taşıyan Hacıbektaş İlçemizdir. Çünkü Hacıbektaş’ta, Mustafa Kemal Paşa ve Ulusal Kurtuluş Savaşı için oldukça önemli bir isim olan Çelebi Cemalettin Efendi oturmaktadır.
Cumhuriyetin ilan edileceği ilk kez 22 Aralık 1919’da Hacıbektaş İlçesinde Hacıbektaşlılarla birlikte dile getirilmiştir.
22 Aralık günü Kayseri ve Mucur yoluyla Hacıbektaş’a gelen, Mustafa Kemal Paşa Çelebilere ait evde ağırlanmış ve konuk edilmiştir. Bu sırada Çelebi Cemalettin Efendi ve Salih Niyazi Babayla görüşmüştür. Görüşmede her iki Bektaşi önderi de milli mücadele saflarında olduklarını bir kez daha açıklamışlardır. Ortaya çıkan bu sonuç, Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilere çok önemli bir moral kaynağı olmuştur. Bu görüşmenin ardından, Anadolu'daki tüm Alevi-Bektaşi tekke ve dergâhları milli mücadeleye tam destek vermişler, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yanında yer alarak, laik, demokratik cumhuriyetin kurulmasına katkı sağlamışlardır.
Mustafa Kemal ATATÜRK ve Hacı Bektaş Veli, yaşadıkları çağı aşan, yaşadıkları çağda yalnız kendi bölgeleri, kendi ülkeleri değil, bütün insanlığa ışık olmuş, örnek olmuş iki değerli önderdir.
Hacı Bektaş Veli’nin düşünceleri, Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda ulusal birlik ve beraberliğimizin de harcı olmuştur.
Bu duygu ve düşüncelerle ATATÜRK’ün Hacıbektaş İlçemize gelişinin 96. Yılını kutluyor sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.'' dedi.
Program öğrencilerin müzik dinletisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Semah ekibinin yaptığı gösteri ile son buldu.