Nevşehir-Kapadokya Havalimanı’nda düzenlenen kokteylle Devlet Hava Meydanları İşletmesi DHMİ’nin 80. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı.

DHMİ’nin 80. Kuruluş Yıl Dönümü kutlamaları çerçevesinde ilimiz Nevşehir de önce Atatürk anıtına çelenk konulması ve istiklal marşından sonra DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL’ın mesajından sonra Nevşehir-Kapadokya Havalimanı’nı tanıtan slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra verilen kokteylle program sona erdi.

Nevşehir-Kapadokya
Havalimanı Müdür Vekili Fatih Türkoğlu DHMİ nin 80.Yıl kutlamaları için düzenlenen kokteyl de bir konuşma yaptı...
Nevşehir-Kapadokya Havalimanı Müdür Vekili Fatih Türkoğlu konuşmasında;

Değerli Basın Mensupları ve Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

DHMİ Genel Müdürlüğünün 80. Yılını kutlamanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz.  20 Mayıs 1933 tarihinde DHMİ Genel Müdürlüğünün’ de temelini oluşturan Hava Yolları Devlet İşletmesi kuruldu. Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak teşkilatlanan kuruluş; havayolları ve hava taşımacılığı yapmakla görevlendirilmişti. Daha sonra yapılan kurumsal değişikliklerle bugün bir dünya markası haline gelen DHMİ şeklinde teşkilatlandık.

O günden bu yana tam 80 yıl geçti. Türk sivil havacılığı bu süreç boyunca büyüdü, ancak 70 yılın ardından son 10 yılda yaşanan değişim göz kamaştırıcı olmuştur. DHMİ, son 10 yılda küresel ölçekte iddialı bir kuruluş haline gelmiştir. Peki, bu nasıl olmuştur?

Elbette en büyük faktör, önümüze “havayolu, halkın yolu olacak” hedefini belirleyen yüksek siyasi iradenin, sivil havacılığın önünü açan isabetli uygulamaları devreye sokması ve kuruluşumuza sürekli desteği sayesinde olmuştur. Çok belirleyici diğer önemli unsurun da, bürokratik kademelerin “yönetimsel başarısı” olduğunu bilimsel araştırmacılar ortaya koymaktadır.

Bu sebeple 20 Mayıs’taki bu kutlamamızda sadece heyecan duymuyoruz, bir o kadarda mutlu ve gururluyuz. Artık DHMİ, küresel ölçekte örnek gösterilen, başarıları takdir edilen bir kurumdur.

70 yıllık mirasın üzerine son 10 yılda eklediklerimizle başarılarımızı artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Rakamların tanıklık ettiği başarılarımıza sadece kurumsal ve sektörel bir önem yüklemiyoruz. Yatırımlarımızın ülke kalkınması açısından ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz.

Havayolu taşımacılığı, bir yandan uzakları yakın ederken diğer yandan da ekonominin hem şahdamarlarına, hem de kılcal damarlarına sürekli kan ve oksijen taşıyor. Vatanın dört bir yanını “en hızlı bir şekilde ulaşılabilir kılmayı” başararak ülkenin topyekûn kalkınmasına katkıda bulunmaktan kurum olarak onur ve gurur duyuyoruz.

Ekonomimizin can damarı olan turizme katkımızı ifade etmeye gerek var mı? Ülkemize ayak basan milyonlarca turistin ilk müşahedesi; konfor, mimari ve estetik açıdan birer şaheser olan havalimanlarımız oluyor. Milyonlarca dünya gezginini “karşılarken, konaklarken, uğurlarken” ülkemizin çağdaş ve güleç yüzü olmak bize heyecan veriyor.

Tarihi büyük başarılarla dolu olan DHMİ nin 80 yıllık büyük hizmet destanını bir basın toplantısına sığdırmanın imkânsızlığını takdir edersiniz. İzninizle son 10 yılın büyük değişim ve dönüşüm öyküsünü kısaca dikkatinize sunmakla yetineceğim. Yurdumuzun tümü için, son 10 yılda toplam yolcu trafiğinden %14,3, toplam uçuş trafiğinde  %10, yük trafiğinde ise % 8,3 yıllık ortalama büyüme kaydedildi.

Nevşehir-Kapadokya Havalimanı için ise, son 10 yılda toplam yolcu trafiğinde  % 35,1, toplam uçuş trafiğinde %21,8, yük trafiğinde ise %26,9 yıllık ortalama büyüme kaydedilmiştir.

 Havacılık sektörünün kapısı olan havalimanlarımız dünya liglerinde üst sırada yerini almaya başladı. Kalite ve performanslarıyla ödüle doymuyorlar.

Yurtiçi ve yurtdışı rota gelişimi açısından 2013 yılında Türkiye dünya sıralamasında 9. luğa yükseldi. Değindiğim bu rakamlar sivil havacılık sektörünün gelişme hızını ortaya koyuyor. Artan hava ulaşımı talebi, doğal olarak alt yapı gereksinimi de beraber getiriyor. Bu ihtiyacı eksiksiz yerine getirmek, bunun yanı sıra kalite çıtasını sürekli yükseltmek amacıyla canla başla çalışıyoruz. 2012 yılında bu çerçevede pek çok proje ve uygulamayı hayata geçirdik. 2012 yılı, büyük eserlerin bitiş, açılış ve hizmete sunuluş yılı oldu.

Şimdi sıra bu büyük başarıları taçlandıracak dünya çapında bir yatırımdadır. Sektörümüz açısından Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi olan, kurumumuzun ve ülkemizin yüz akı diye nitelendirebileceğimiz İstanbul Yeni Havalimanı’nın ihalesi tamamlanmıştır.

İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı için düzenlenen ihale, KDV hariç 22 milyar 152 milyon euro ile tamamlanmıştır. 25 yıllığına Havalimanını işletecek olan yüklenici firma, basit bir hesapla devlete yaklaşık olarak her gün 3 milyon euro civarında bir para ödeyecektir. Havalimanı inşaatı bir yıl içinde başlayacak ve 2018 ‘in sonunda tamamlanacaktır.

80. yılımızda ileride dünyanın en büyük havalimanı unvanını kazanacak bir projeye başlamak bizleri ayrıca gururlandırıyor.

80 yıllık birikimimiz ve deneyimimizle, Cumhuriyetimizin 100. Yılına yönelik “2023  Hedeflerin” de üzerimize düşen büyük sorumlulukları yerine getirmek için yedi gün 24 saat, yılmadan, yorulmadan çalışmalarımız sürecektir.

Hepinize teşekkür ederim.

Fatih TÜRKOĞLU

Makine Mühendisi

Havalimanı Müdür V.