Dün ilimiz Nevşehir de kurulan halk pazarında, köylerinde doğal ortamda yetişen otları toplayarak satış yapan Gülşehir in Yeşilli köyünden Hatice Çetin, vatandaşların özellikle ilabada ve dedesakalı gibi salatası ve yemeği yapılan otlara ilgi gösterdiklerini, ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.

Nevşehir de kurulan halk pazarında köyden gelen vatandaşlara ayrılan bölümde bahar aylarının gelmesiyle farklı bitki çeşitlerinin satılması dikkat çekiyor. Pazara alışveriş için gelen birçok vatandaşın ise tamamen doğal ortamda yetişen bu bitkilere yoğun ilgi gösterdikleri gözlemleniyor. Eski kuşak insanların gıda maksatlı tüketim yapmış olduğu bu bitkilerin tüketimine, günümüzde de devam edilmekte.



DOĞAL VE ŞİFALI

Köyden gelen pazarcıların bulunduğu bölümde tezgâhı olan Hatice Çetin,” Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bahçemde ve tarlamda kendiliğinden doğal olarak yetişen bitkileri toplayıp pazarda satıyorum. Özellikle İlabada, ebegümeci ve dedesakalı olarak bilinen bitkilere Nevşehir merkezinde yaşayan vatandaşlardan yoğun talep var. Bu bitkilerin doğal ve şifalı olması, ilginin artmasının en büyük nedeni” şeklinde konuştu.

KİLOSU 2,5 LİRA

Çetin,” Doğal ortamda yetişmiş olan bitkileri toplamak ve pazara hazırlamak oldukça zor bir iş. Bir gün önceden gün boyu çalışarak bitkileri tek tek topluyorum. Daha sonra temizleyip yıkıyorum. Çok zor ve meşakkatli bir iş olduğu için fazlasıyla yoruluyorum. Lakin aileme katkı satmak için mücadele etmek zorundayım. Zor şartlarda toplayıp hazırladığım bu ürünleri değerinin altına satmak zorunda kalıyorum. Bir bağ ilabadayı 50 kuruştan satabiliyorum. Sattığım bir bağ İlabada parası ile bir ekmek alamıyorum” dedi.
Nevşehir de büyük alıcı bulan Sağlıklı Doğal bu ürünlerin Çömlek peyniri,besimet ile birlikte özellikle sabah kahvalarılarının vazgeçilmezi olarak gösteriliyor.