Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, kamu-üniversite ve sanayi işbirliğini sağlanmadan 2023 vizyonuyla belirlenen hedeflerin yakalanmasında sorun yaşanacağını söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Nevşehir Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde"2023'e 10 kala, ARGE ve Yenilikte KırıkkaleKırşehirAksaray,Nevşehir ve Niğde" konulu toplantı yapıldı.

Toplantı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan slayt ile başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği toplantısının Nevşehir, bölge ve Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantının bölgede sanayinin gelişmesine, üretimin gelişmesine katkı sunması temennisinde bulunan Vali Ceylan"Nevşehir'de sanayi turizm ve tarımdan sonra üçüncü sırada gelmektedir. Son zamanlarda Özel Organize Sanayi ve AcıgölOrganize Sanayi Bölgeleri ile tarıma ve imalata dayalı sanayide önemli bir gelişme sağlandı. Ancak bu çevre illerimiz olan Aksaray'da Mercedes ve SütaşKırşehir'dePetlas'ın, Kırıkkale'de ise Tüpraş'ın sağladığı ivmeyle büyük oranda gelişen sanayi kuruluşlarına göre biraz geridedir. Nevşehir özellikle pomza madeninden üretilen bims ürünleri noktasında büyük gelişme halindedir. Bu toplantının Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin sağlanarak bölgede sanayinin gelişmesine katkıda bulanacağına inanıyorum" dedi.

Aksaray Valisi Selami Altınok ise Nevşehir'de turizmin, Niğde'de tarımın, görev yaptığı Aksaray'da ve Kırıkkale'de ise sanayinin ön plana çıktığını kaydetti.

Vali Altınok, Kamu-Özel Sektör-Üniversitelerin milletin ve devletin gelişmesi yolunda işbirliğinin sağlanması halinde üstesinden gelinemeyecek hiçbir sıkıntının olmayacağını da belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan'da bu toplantının yapılması gereken bir toplantı olduğunu ifade ederek, bugün ise 49. ilde olduklarını, son toplantı olan finali ise sanayinin, üniversitenin, nüfusun büyük kısmının yaşadığı İstanbul'da yapacaklarını kaydetti.

Bu toplantıları yapmaktaki amaçlarına da değinen Aslan,"Türkiye'nin politika dokümanlarında bir senaryo yazılıdır. Bu milletin rüyasıydı, dillendirildi. Dillendirilme sonrasında da bir senaryo yazıldı. Bunun adına da 2023 vizyonu ya da senaryosu dendi. Bunu oynaması gereken aslında millettir. Millet adına ise oynayacak aktörler ise Kamu-Üniversite-Sanayi'dir. Kamu mevzuatı düzenlemek ve teşvik etmek, sanayi kalifiye eleman yetiştirmek, bilgi üretmek, sektör ağırlıklı eğitime geçmek, sanayici ise üretim yapmak, pazarlamak, organizasyonu, fabrikayı kurmak, ihracat yapmaktır. En fazla yük dolayısıyla sanayicinin üzerindedir. 2023 vizyonu diyor ki "ihracat 500 milyar dolar olacak, kişi başına gelir 25 bin dolar, ARGE'nin Gayri Safi Milli Hasıladaki yeri yüzde 3 olacak. Dünyanın en önemli 10. Ekonomisi olacağız. Şimdi 150 milyar dolar ihracatta, 10 bin 500 dolar gelirde ve 17. Ekonomide, ARGE'de ise yüzde bir seviyesindeyiz. Önemli bir sıçrama yaparak hedeflere ulaşmak mümkündür. Sanayici NACE sıralamasında 14 sektöre ayrıldı. Makine sektörü 100 milyar doları benim diyor. Öbürü bir hedef koyuyor. Toplamda 497,5 milyar doları buluyor. Arada ufak bir fark kalıyor. Bu da kapanır. Bizim 10 yıl sonraki hedefimiz Almanya'nın şu anki ihracat hedefidir. Bunu sağlamanın yolu da Kamu-Üniversite-Sanayi kümesini tek bir küme içerisinde kurgulamaktır. Bu da üçlünün üreteceği ürünler üzerinden gerçekleşecektir. Devlet olarak sanayicilerimize önemli desteklerimiz var. Biz Kamu-Üniversite ve Sanayi'nin biraraya gelmesini, göz göze bakmasını, diz dize oturmasını temin etmezsek, işbirliğini sağlamazsak 2023 vizyonunda sağlanan 5 hedefi yakalayamayız. Ama inancım odur ki, bu millet dünyada hak ettiği yere oturacaktır. Rakamlarda bunu göstermektedir" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan sanayicilerin üniversitenin ilgili birimlerindeki hocalar ile bir araya gelerek mutlaka proje üretmeleri gerektiğini de kaydetti.

Program, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt'un sunumu sonrasında Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri konulu panelin ardından sona erdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Nevşehir Valisi Mehmet CeylanAksaray Valisi Selami Altınok ile birlikte üniversiteler, sanayi kuruluşları ve destekleyici kuruluşların temsilcileri katıldı.