Macaristan Başkonsolosu Gabor KİSS ve Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı Osman ŞAHBAZ Vali Savaş'ı makamında ziyaret etti.Başkonsolos Gabor KİSS Vali SAVAŞ'ın kendilerini kabul etmelerinden ve burda bulunmaktan onur ve gurur duyduklarını belirti.

 

    Başkonsolos "Türk-Macar ilişkileri eskiye dayanan, ortak noktaları çok olan bir ilişkidir.Bu tarihi geçmiş çok geniş bir alanda diyalog ve işbirliği gerektir" dedi.

 

    Dünya Mirası Listesinde yer alan böyle bir bölgede daha çok kalmak istediğini, Macar turistlerinin bölgeyi daha iyi tanıması ve daha çok ziyaret etmesi gerektiğini belirten Başkonsolos Gabor KİSS Macaristanın birkaç parçasınında UNESCO Dünya Miras Listesi içinde yer aldığını söyledi.

 

    Ziyaretten duyduğu memnuyeti belirten Vali SAVAŞ, turizmin hem insanları birbirine yakınlaştırdğı hem de ekonomik ilişkileri geliştirdiğini belirtti.Daha sonra Macaristan Başkonsolosu Gabor KİSS'e ilimiz Nevşehir'in turizm,tarım ve sanayisi hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

    Görüşmenin sonunda Başkonsolos Gabor KİSS Vali SAVAŞ'ı Macaristan'da görmekten memnuniyet duyacaklarını söylerken Vali SAVAŞ'da Türkiye-Macaristan arasındaki ilişkilerin gelişimi için üzerine düşenleri büyük bir memnuniyetle yapmaya hazır olduğunu belirtti.

 

"Macaristan'da yaşayan insanları nasıl Kapadokya'ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve görüşmemiz gerekiyor."

 

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss,

 

"Macaristan'da yaşayan insanları nasıl Kapadokya'ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve görüşmemiz gerekiyor. Bu harika, eşi benzeri az olan bir yer. Bence, bunun için bir engel yok" dedi.

 

Kiss, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek adına Kırşehir'e geldiğini söyledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 hafta önce Macaristan'ı ziyaret ettiğini anımsatan Kiss, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini konuştuklarını ve kültürel bağların en önemli bağ olduğunu vurguladıklarını ifade etti.

 

Kırşehir'e gelmeden önce gittiği Kapadokya'ya hayran kaldığını dile getiren Kiss, "Daha önce Kayseri'ye gittim. Nevşehir'i de gördüm. Oradaki eski doku ve coğrafyaya hayran kaldım. Macaristan'da yaşayan insanları nasıl Kapadokya'ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve görüşmemiz gerekiyor. Bu harika, eşi benzeri az olan bir yer. Bence, bunun için bir engel yok. Bizim bir an önce insanları buraya çekmemiz gerekiyor" dedi.

 

Kırşehir Valisi Çakacak da, Başkonsolos Gabor Kiss'i Kırşehir'de görmekten mutlu olduklarını vurgulayarak, Kırşehir'in, Kapadokya'nın giriş kapısı olduğunu söyledi.

 

Kentin Ahi Evran-ı Veli, Cacabey Gökbilim Medresesi, Aşık Paşa gibi çok önemli tarihi ve kültürel değeri olduğunu ifade eden Çakacak, jeotermal turizmin de geliştiğini bildirdi.

 

Daha önce, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ile Macaristan'a giderek, buradaki Osmanlı döneminden kalan termal tesisler ve Macaristan'da kurulu jeotermal tesisleri ziyaret ettiklerini aktaran Çakacak, şunları kaydetti:

 

"Macaristan'da termal turizmin olduğunu biliyoruz. Osmanlı döneminden kalan termal tesislerin olduğunu biliyoruz. Onları ziyaret ettik. Yapılan modern termal tesisleri ziyaret ettik. Kırşehir'de de termal tesislerimiz var. Bunların nasıl geliştirilebileceği hususunda oradaki yetkililerle görüş alışverişimiz oldu. Ekonomik ilişkilerimizin daha çok gelişeceğine inanıyoruz. Kırşehir Kapadokya'nın giriş kapısıdır. Bir çok tarihi ve kültürel zenginlikleri bünyesinde barındıran bir il."

 

Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Başkonsolos Kiss'e hediye takdim etti. Kiss de, Çakacak'a çeşitli hediyelerle birlikte Macaristan arması taktı.

 

Kiss'e ziyarete, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan Ticaret Müşaviri Janos Weisz de eşlik etti.